• Početna>
  • Vesti>

Književnik Žarko Milenković dobitnik književne nagrade „Hadži Dragan”

Foto: Facebook, Žarko Milenković

Pesnik i književni kritičar Žarko Milenković dobitnik je književne nagrade „Hadži Dragan” za 2023. godinu za ciklus pesama „Plavo nebo, prazno”.

Za dobitnika ove književne nagrade, pored Milenkovića, žiri redakcije književnih novina „Svitak” u sastavu Milunika Mitrović, Branka Lazić i Milijan Despotović proglasio je i Dejana Bogojevića iz Valjeva za zbirku pesama „Nemušte jeze jezika”.

Laureat nagrade “Hadži Dragan” Žarko Milenković kaže da pisati poeziju, baviti se bilo kakvim vidom umetničkog izražavanja, znači uvek biti na strani dobra, ma koliko je taj put na ivici provalije i zla.

“Pisati, znači boriti se sa sobom, sa iskušenjima, sa užasnom svakodnevicom koja svakog časa preti svojom gotovo demonskom destruktivnošću. Na kraju, pisati, znači imati veru da se svojim delom može ukazati, ako ne i promeniti odnos prema svome prisustvu, svojoj misiji i učešću u ovom svetu. Nagrade, kao što je ova svakako znače, zato što doprinose vidljivosti umetnosti u svetu koji se trudi da umetnost i lepo istisne iz javnog života“, ističe Milenković za Radio Goraždevac.

Oba pesnička rukopisa, kako se navodi u obrazloženju, na tragu su pevanja Hadži Dragana Todorovića (1951–2008), u čiju je čast 2008. ustanovljena ova nagrada a kojom su do sada ovenčani značajni srpski pisci.

Comments

Pročitaj još