• Početna>
  • Vesti>

U Briselu danas o nacrtu zaključaka o proširenju; Normalizacija odnosa sa Prištinom odrediće dalji tempo pregovora o pristupanju Srbije EU

Foto: Tanjug

U Briselu će danas biti održan sastanak Saveta za opšte poslove Evropske unije, koji čine ministri za evropske poslove država članica Unije, a na kojem se očekuje da će Savet, između ostalog, raspravljati o nacrtu zaključaka o proširenju EU.

U nacrtu zaključaka o proširenju, navodi se da Savet traži od Evropske komisije i visokog predstavnika EU da hitno predlože Savetu, pre kraja janara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije kako bi se, kako se navodi, “odrazile obaveze Srbije koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije odnosa i njegovog Aneksa za implementaciju”.

Nacrt takođe predviđa da će napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom odrediti dalji tempo pregovora o pristupanju Srbije EU. Pozdravlja se postizanje Sporazuma o putu normalizacije odnosa i aneksa za implementaciju tog sporazuma, ali se izražava žaljenje zbog, kako se tvrdi, nedostatka primene ovog sporazuma kod obe strane, kao i drugih neizvršenih obaveza postignutih u u okvoru dijaloga.

Beograd i Priština pozivaju se da u potpunosti poštuju i sprovode sve obaveze, bez daljeg odlaganja i preduslova, što uključuje osnivanje Zajednice srpskih opština, kao i da nastave napore na deeskalaciji, uzdrže se od jednostraniih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i “prestanu sa retorikom podela”.

Navodi se i da Savet očekuje od Srbije da pojača napore ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i restriktivnim merama, kao i da Srbija “u potpunosti ispuni svoju obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU”.

Zaključci koje usvoje ministri na sastanku Saveta za opšte poslove trebalo bi da budu formalno usvojeni na sastanku lidera EU 14. i 15. decembra. Na dnevnom redu samita lidera EU biće i odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom, Moldavijom, i Bosnom i Hercegovinom, kao i davanje statusa kandidata Gruziji.

Comments

Pročitaj još