• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti nema nameru da smeni svoje nelegitimne i nelegalne gradonačelnike

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da “Odbijanje lažnih Kurtijevih gradonačelnika i njihovih tzv. predsednika Skupština opština da prime zahteve za razrešenje i pristupe formiranju inicijativnih odbora za njihovu smenu u opštinama na severu KiM, pokazuje ono na šta smo upozoravali od samo početka – da Kurti nema nameru da smeni svoje nelegitimne i nelegalne gradonačelnike, kao i da nastavlja da gazi demokratiju i prava srpskog naroda”.

Petković dodaje da ” se od trenutka kada su Srbi sa severa pokrenuli inicijativu za razrešenje četvorice gaulajtera, Kurti služi svim mogućim preprekama i trikovima, ne bi li takav proces osujetio i sprečio, jer želi da nastavi sa svojom politikom terora i institucionalnog nasilja nad našim narodom”.

U tom smislu, Kurti čak najbrutalnije krši sopstvene propise koje je doneo i preko svojih nameštenika šalje nemušta obaveštenja i odbijenice, ne bi li ih što duže sačuvao na vlasti, kako bi sa tih pozicija mogli da nastave da donose antisrpske odluke sa 3,5 odsto podrške na izborima, navodi Petković u saopštenju.

Dodaje sa je “prošlo gotovo šest meseci kako su zemlje članice EU nedvosmisleno od Kurtija zatražile da deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije i povuče konkretne korake u cilju normalizacije odnosa, a jedan od glavnih zahteva jeste da njegovi gaulajteri moraju da napuste svoje pozicije i da politička volja većinskog srpskog naroda bude uvažena”.

Zato sam posetu Briselu iskoristio i da o svemu i direktno obavestim posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i još jednom ukažem na Kurtijevo autokratsko ophođenje i manir da u obračunu sa Srbima ne bira sredstva, ističe Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još