Akcija dobrovoljnog davanja krvi do 14 časova

Foto: Radio Mitrovica sever

Crveni krst Kosovska Mitrovica u utorak do 14 časova organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi na odeljenju transfuzije KBC-a Kosovska Mitrovica.

Višeslav Vukomanović je dobroboljni davalac krvi već po 85. put i kaže da je to jedan zaista human gest, u kojem bi svi građani trebalo da učestvuju.

“Puno mi je srce kada vidim da još mogu da dajem krv, da sam zdrav, da mogu da pomognem ljudima ili bilo kome, kome je pomoć potrebna. Pozvao bih ljude dobre volje da dođu i daju svoju krv, jer to nije ništa opasno i nije ništa strašno, samo je potrebna dobra volja” rekao je Vukomanović.

Ninoslav Đerić je još jedan od dobrovoljnih davalaca krvi, koji je danas je krv dao 35. put. Mladima je poručio da je ovaj proces sasvim bezbolan i bezopasan.

“Osećaj je fanstastičan, pre svega jer je zdravo za organizam. Na ovaj način pomažemo nekome kome je pomoć neophodna. Od srca bih pozvao svakog ko se oseća zdravim da dođe danas do 14 časova i da krv, jer pored toga što je to jedan human čin, on je veoma zdrav za organizam, za svakog čoveka” rekao je Đerić.

Jelena Mihajlović volonterka Crvenog krsta Kosovska Mitrovica kaže da su zadovoljni odzivom građana i pozvala mlade ljude i ljude dobre volje da dođu i budu humani.

“Želela bih da iskoristim ovu priliku da pozovem ljude dobre volje, koji žele da daju krv, da dođu danas do 14 časova na Odeljenju transfuziologije” rekla je Mihajlović.

Na Odeljenju za transfuziologiju Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica građani krv mogu dati do 14 časova.

Davanje krvi je jednostavan i bezbolan proces, koji traje nekoliko minuta, a vaša krv može pomoći ozdravljenju povređenih osoba, olakšati tretman bolesnika, ili čak spasiti živote osoba koje se bore sa teškim bolestima.

Dobrovoljan davalac krvi možete biti ukoliko ste dobrog zdravstvenog stanja, imate više od 50 kilograma i imate između 18 i 65 godina. Preporučuje se da dan pre davanja krvi dobro odmorite, kao i da pijete dosta tečnosti pre i posle davanja krvi.

Comments

Pročitaj još