• Početna>
  • Vesti>

Svedok Jeftić na suđenju Tačiju: OVK me otela i zlostavljala kod Suve Reke

Foto: Specijalizovana veća Kosova

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99. godine, svedok optužbe Dejan Jeftić opisao je kako su ga u leto 1998. godine, oteli i zlostavljali pripadnici OVK u okolini Suve Reke.

Svedok Jeftić izjavio je da su ga, zajedno s njegovim rođacima Krstom Jeftićem i Stankom Stankovićem, vojnici OVK u crnim uniformama oteli 4. jula 1998. godine na putu ka selu Movljane, u kojem je živeo.

Jeftić, koji je tada imao 19 godina, otmičare je identifikovao kao Šukrija Gašija i Sokolja Kabašija, koje je, kako je rekao, poznavao od detinjstva:

„Pitao sam Gašija šta se događa, a on je rekao da nije kompetentan i da će komandant odlučiti da li će nas zadržati ili pustiti“.

U improvizovanom bunkeru u obližnjem selu Budakovo, trojicu vezanih Srba sa povezima preko očiju, vojnici OVK su, po rečima svedoka, „udarali lancima i puškama“ i ispitivali ih o rasporedu srpskih snaga u okolini.

„Jedan vojnik mi je rekao da mi je otac ubijen i da će me pustiti na sahranu“, kazao je svedok.

Za Gašija i Kabašija, Jeftić je kazao da su dobro znali da ni on, ni njegovi rođaci nisu bili pripadnici ni policijem, niti vojske.

„Svi seljani su znali šta ko radi. Nije bilo tajni, istog trenutka se znalo ko radi za vojsku i policiju…Mi nismo imali nikakve veze, ni obaveze prema vojsci i policiji“, rekao je Jeftić.

Istog dana, vojnici OVK su trojicu Srba prebacili u podrum jedne dva kilometra udaljene kuće, gde su ih ponovo pretukli.

Jeftić je kazao da su u podrumu već bila pritvorena dvojica Albanca koje je OVK optužila da su „izdajnici“.

Svedok je opisao i da je čuo kako su brat Šukrija Gašija i Jetiš Kabaši, seoski učitelji, „molili vojnike OVK da nas puste“.

„Stražari su im rekli da se što pre vrate odakle su došli, da i oni ne bi s nama završili“, rekao je Jeftić.

Idućeg dana, 5. jula 1998, OVK je oslobodila Jeftića i njegove rođake.

Lekar je zatim ustanovio da je svedoku polomljeno šest rebara. Krsti Jeftiću bila je razbijena glava, a Stanko Stanković zadobio je posekotine po leđima.

Na pitanje tužioca da li su im vojnici OVK rekli zašto su ih pritvorili, Jeftić je odgovorio odrečno.

„Niko nam nije objasnio zbog kog krivičnog dela su nas zatvorili. Nisu nam dali nikakav papir. Samo su nas pustili i rekli da se ne okrećemo i da će nas ubiti ako se okrenemo“, rekao je svedok.

Jeftića, u nastavku procesa pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, unakrsno ispituju branioci optuženih.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Optužnica njih tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optuženi su uhapšeni na Kosovu u novembru 2020. godine i od tada su u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Comments

Pročitaj još