• Početna>
  • Vesti>

Šta građanima na severu Kosova donosi ugovor između KEDS-a i Elektrosevera?

Foto: Radio Mitrovica sever (Ulaz u trafostanicu Valač)

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu  (KEDS) i preduzeće Elektrosever potpisali su  komercijalni ugovor, oko godinu i po dana od usaglašavanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici između Beograda i Prištine.

Ovaj ugovor ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica, što podrazumeva uvođenje obaveze korisnicima da utrošenu električnu energiju počnu da plaćaju.

Potpisivanje ugovora zvanično je na svom profilu na X mreži potvrdio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je pozdravio ovaj korak, za koji je naveo da je važan “u sprovođenju Energetske mape puta, koju je omogućila EU, na putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o ovom ugovoru je rekao da se još uvek “gledaju detalji” i da sledi potpisivanje ugovora sa stanovništvom.

Vučić je rekao da je ovim izbegnuta svaka mogućnost “da narod na severu ostane bez električne energije”. Takođe je rekao da se “sporazumom ne prejudicira pitanje imovine” .

Besnik Bisljimi, glavni pregovarač Prištine u dijalogu, napisao je u avgustu ove godine, na platformi X da je implementacija ovog sporazuma „hitna stvar“ i da je Kosovo je kontinuirano igralo konstruktivnu ulogu i sprovodilo sve obaveze, te da to zahtevaju i od Beograda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je Bisljimijev stav nazvao “spinom” i naveo da Priština od oktobra opstruiše implementaciju „mape puta“ o energetici.

Petković je na X mreži naveo da je Beograd “u martu urgirao da se to pitanje reši, a potom smo u aprilu u Brisel došli sa svim ekspertima, a Bisljimi sam“.

On je precizirao i da “osim Mape puta postoje i dva dokumenta odnosno pismo Miroslava Lajčaka u kome piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valču”. To je bila naša crvena linija, izjavio je Petković.

Ovim pismom i garancijama je priznat status operatora Elektroseveru, njegovi radnici će trajno biti prisutni u Valču, što znači da niko ne može da upada u Valač. Niko ne može da zauzima Valač, objasnio je Petković i naveo da  “samo zajedno sa njim KOSTT i KEDS kao operatori mogu da pristupe Valču“.

Takođe, Petković je rekao da  je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, pred Lajčakom “otvoreno rekao da je Priština spremna da krene da razgovara o ZSO onda kada se postigne dogovor o energetici”.  

„Mapom puta smo uspeli da se dogovorimo o energetici, što znači da je otvoren put za razgovore o ZSO“, naveo je tada Petković.

Srđan Simonović iz organizacije „Humani centar“ u Severnoj Mitrovici komentarišući potpisivanje komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera kaže da je je najbitnije da će ona strana koja ima „kontrolno dugme imati  veliki pregovarački potencijal“.

„Smatram da sa tehničke strane to nije problem. Ono gde ja vidim problem je političke prirode, odnosno kontrola isporučioca. Da li će to dugme biti u rukama Beograda ili pod kontrolom Prištine“ kaže Simonović.

S druge strane on navodi da je činjenica  da se struja mora plaćati „jer ništa nije besplatno“.

„Negde se ta struja proizvodi, neki ljudi rade za to na kraju dana to mora da se plati, ja mislim da niko od toga ne beži“ kaže Simonović, ali dodaje da sam ugovor nije dovoljno jasan.

“Mi ne znamo da li će se plaćati već utrošena energija ili ne. Setimo se 2011. godine u Gračanici kada su stizali neki računi koji su bili nerazumni uz obrazloženje da je to za potrošenu električnu energiju u prethodnom periodu“ navodi Simonović.

„Nedovoljno je to transparentno, treba jasno reći ljudima plaćaćete,  nećete plaćati od sada, od kada“ zaključuje Simonović.

Mišljenja je da  energetski ugovor između KEDS-a i firme Elektrosever nije povezan sa formiranjem Zajednice srpskih opština i da će ona biti formirana onako kako o tome odluče „velike sile“ .

„I da se neće mnogo pitati ni Beograd,  ni Priština o načinu formiranja ni o nadležnostima same zajednice“.

Nakon 1999. godine, energetski sistem na severu Kosova bio je u nadležnosti Elektrokosmeta, firme u okviru sistema Republike Srbije. Do septembra 2013. godine, energetski sistem na severu Kosova je funkcionisao  tako što je u trafostaniscu Valač stizala električna energija iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške.

Nakon septembra 2013, kada je potpisan Briselski sporazum u kome se jedna tačka odnosila na energetiku, Valač je fizički osposobljen za prijem struje koja dolazi sa juga.

Beograd i Priština 2015 godine postižu i poseban Tehnički sporazum o energetici.  21. juna 2022.godine postignut je dogovor o Mapi puta za primenu sporazuma o energetici usvojenog 2013 godine. Tri dana kasnije, kosovska Regulatorna kancelarija za energetiku  izdala je licencu za snabdevanje kompaniji Elektrosever čije je formiranje i predviđeno sporazumom. Prema sporazumu o energetici, Elektrosever trebalo bi da vrši distribuciju struje i naplatu računa.

Comments

Pročitaj još