• Početna>
  • Vesti>

Finalni turnir šestog ciklusa Likovnih okršaja sutra u PKC Akvarijus

Foto: Privatni-kulturni centar Akvarijus

Finalni turnir šestog ciklusa Likovnih okršaja u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ zakazan je za 12. decembar 2023. godine u 20.30h. U borbi za novčanu nagradu, samostalnu izložbu i epitet najboljeg „Akvarijusovog“ mladog likovnog umetnika za 2023. godinu nadmetaće se Anđela Tomić (Ranilug), Stefan Boškoćević (Štrpce), Marija Cvetković (Zaječar), Anastasija Aksić (Gračanica), Aleksandra Ničić (Gračanica) i Mlađan Terentić (Prilužje).

O pobedniku odlučuje tročlani žiri (75 %) i publika (25 %). Stručni žiri ocenjuje orginalnost, likovnost i ideju radova (50 %), ali i sposobnost takmičara da iznese adekvatno usmeno objašnjenje rada (50 %).

Sami okršaji računaju na interakciju sa publikom koja im, za vreme nadmetanja, svojim glasnim komentarima, navijanjem, negodovanjem, olakšava ili otežava rad.

Dosadašnji pobednici Likovnih okršaja u „Akvarijusu“ su Vuk Đurić iz Čačka (2016), Stefan Đurđanović iz Niša (2017), Petar Aleksić iz Beograda (2018, odbio nagradu), Natalija Utvić iz Zubinog Potoka (2019/20) i Aleksandra Vajšel iz Kosovske Mitrovice (2021/22).

Ideja za likovne okršaje nastala je u oktobru 2016. godine, kada je PKC „Akvarijus“, u dogovoru sa studentima tada četvrte godine Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici odlučio da organizuje nesvakidašnji i originalni performans. Ovaj umetničko-zabavni program inspirisan je nadmetanjima umetnika na javnim mestima (ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama) u Parizu, ali u ovakvom obliku nije nikada i nigde realizovan.

Comments

Pročitaj još