“Beli božur” uručen advokatici Jovani Filipović

Foto: Radio Mitrovica sever

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima ove godine je uručeno advokatici Jovani Filipović.

„Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima i ove godine pripalo je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Advokatica Jovana Filipović kazala je da ovih dana proslavlja pet godina svoje advokatske karijere kao i da za ovo priznanje nije mogao da bude odabran bolji trenutak.

“Od prvog dana kada sam postala advokat, tog dana sam počela da radim na jednom medijski interesantnom slučaju i od tog dana se moja karijera prepliće sa medijima i smatram da to nije slučajno. To sve upravo jer su još i rimljani advokate nazivali `advocare` što znači, `pozvati u pomoć`, a mi advokati često tu pomoć ne možemo da pružimo sami i često nam je bila potrebna i ta medijska pažnja, da mediji prenesu taj glas klijenata mojih, koji su oglavnom lišeni slobode, kojima je jedini vapaj za slobodom i jedina mudrost, jedini prozor u svet mogu da budu ti novinari koji će svojim objavama da pokažu i tu njihovu stranu priče i da se bar na takav način stvori jedan privid postojanja pretpostavke nevinosti“ navela je Filipović, koja se zahvalila medijima na svom profesionalnom i odgovornom radu.

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac je advokatici Jovani Filipović uručila „Beli božur“ i čestitala na dodeljenom priznanju. Ona je tom prilikom poručila da dobiti naklonost medija, uopšte nije lako.

“Mi koji radimo u medijima najbolje znamo koliko smo teški, koliko smo zamerljivi kada ja nama potrebna informacija, a to nije informacija koja je potrebna nama, to je informacija koja je potrebna onima zbog kojih mi postojimo, a to su naši slušaoci, gledaoci, to su građani ove zemlje. Kada zahtevamo jednu informaciju, ne zahtevamo to zato što je nama stalo, već zato što je ona nekome prekopotrebna“ navela je Vanovac.

Rekla je da ne postoji podneblje na svetu koje bolje može da oslika potrebu za istinom, pravom i pravovremenom informacijom, kao što je Kosovo.

U konkurenciji su se, pored Jovane Filipović ovogodišnje dobitnice priznanja „Beli božur“ našli i advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić.

Glasanje za „Beli božur” ponovljeno je jer se predsednik UNS-a i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević zahvalio kolegama koje su nominovale i izabrale ustanovu na čijem je čelu za ovo priznanje. Svoj potez obrazložio je činjenicom da ne treba da bude predlagan za nagrade udruženja na čijem je čelu. Potom je glasanje za „Beli božur“ ponovljeno.

Comments

Pročitaj još