• Početna>
  • Vesti>

Predstava “Top je bio vreo” premijerno izvedena u Gračanici

Foto: Narodno pozorište Priština

Predstava Narodnog pozorišta u Prištini “Top je bio vreo”, urađena po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovća, a u dramatizaciji Ivane Dimić i u režiji Nenada Todorovića, premijerno je izvedena sinoć 9. decembra 2023. godine na matičnoj sceni u Gračanici.

„’Top je bio vreo‘ nije o ratu. Nije o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu. Nije o opsadi Sarajeva. O žrtvama i zločincima. O merenju krivice na kantaru istorije. Ko je koliko kriv i ko je prvi počeo. Svako ide na svoju stranu. Kod svojih. Tamo je jedino toplo. ’Top je bio vreo‘ je o virusu. Virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu. Ušao u spavaću. I drži nam sveću“, rekao je o predstavi reditelj Nenad Todorović.

Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva. Autor je osam romana, jedne istorijske trilogije, dve zbirke kratkih priča i tri eseja. Po njegovim delima postavljene su četiri predstave, a po romanu „Top je bio vreo“ snimljen je i igrani film. Dobitnik je više književnih nagrada. Za roman „Top je bio vreo“ koji govori o opsadi Sarajeva dobitnik je nagrade „Meša Selimović“.

Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac i dramaturg. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija. Radni vek provela je kao dramaturg i vršilac umetničkih i upravljakih funkcija u više beogradskih pozorišta. Dobitnica brojnih književnih i pozorišnih nagrada. Roman „Arzamas“ nagrađen je NIN-ovom nagradom 2016. godine.

Scenografiju je uradio Samuel Mgolombane, kostimograf je Jelisaveta Tatić Čuturilo, za dizajn svetla je bio zadužen Nikola Zavišić, za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a scenski pokret Anka Gaćeša Kostić.

U predstavi igraju: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Ovo je prva pozorišna postavka urađena prema romanu „Top je bio vreo“.

Comments

Pročitaj još