• Početna>
  • Vesti>

KEDS: Cilj ugovora sa Elektroseverom normalizacija snabdevanja strujom na severu

Foto Kosova press

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da je sa Elektroseverom potpisala ugovor koji ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

Prema navodima KEDS-a, ugovor je u skladu sa zakonom Kosova i regulatornim okvirom, u skladu sa energetskim sporazumima od 8. septembra 2013. i zaključcima EU posrednika o implementaciji energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. godine, kao i smernica za sprovođenje energetskih sporazuma od 21. juna 2022. godine, prenosi Gazeta Ekspres.

KEDS dodaje da je proces bio “veoma delikatan i izazovan za ceo energetski sistem na Kosovu” i postignuti dogovor ocenjuje kao “istorijski”.

“Sada KEDS čeka saradnja sa Elektroseverom koja će biti ključna za uspeh za distributivne i investicione usluge u pomenutim opštinama”, navedeno je u saopštenju.

Potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera u subotu su pozdravili Evropska unija i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Comments

Pročitaj još