• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici održana predavanja na temu „Digitalizacija, model za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa“

Foto: RTV Gračanica

U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada u Domu kulture „Gračanica“ održana su predavanja pod nazivom: „Digitalizacija, model za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa“.

Predavanja su održana u sklopu projekta „Podizanje kapaciteta Doma kulture Gračanica u cilju očuvanja, zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa“.

„Ovo je druga godina da se u Domu kulture „Gračanica“ radnici stručno osposobljavaju za rad, a ovakva predavanja imaju za cilj promovisanje i edukaciju o važnosti čuvanja našeg kulturnog blaga novim tehnikama „pretvaranja“ fizičkih artefakata i dokumenata u digitalne formate. Da bi se proces digitalizacije u ustanovama zaštite kulturnog nasleđa obavljao kontinuirano i nesmetano, neophodno je angažovanje profesionalaca unutar ustanove, kao i spoljnih saradnika koji će raditi na poslovima digitalizacije u cilju očuvanja i zaštite kulturnog nasleđa Republike Srbije, ističu iz Doma kulture.

O tehnikama čuvanja i preduslovima potrebnim za to i zašto je bitno sačuvati kulturno nasleđe govorio je Aljoša Petojević – specijalista i strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva.

„Cilj je da stvari nazovemo svojim imenom, zapravo da se bavimo od tog prvog esencijalnog podatka, da on bude tačan, da se nalazi na svom mestu i da takav podatak bude ono što će veštačka inteligencija uzeti kao nešto što je objektivno, jer greške koje nastaju u samom ulazu kao informacija se kasnije multiplikuju i dolazi do velikih pogrešaka“, kazao je Petojević.

Milan Tanasković koji je zadužen za ovaj projekat ističe da Dom kulture Gračanica, kao vodeća ustanova kulture na ovim prostirima prati nove trendove i usavršava nove tehnike digitalizacije i trajnog čuvanja umetničkih slika, iz fundusa Galerije i knjiga iz fonda biblioteke Doma kulture „Gračanica.

„Drugi cilj je da čuvanje našeg kulturnog nasleđa u digitalnoj formi proširimo i na naše kulturne spomenike, odnosno manastire i sve ono što je značajno za našu kulturnu baštinu“, kaže Tanasković.

Pokrovitelj ovog projekta je Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još