• Početna>
  • Vesti>

Predavanje “Digitalizacija, model za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa” 8. decembra u Domu kulture Gračanica

Foto: Dom kulture Gračanica

Dom kulture „Gračanica“ u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada organizuje predavanje pod nazivom: „Digitalizacija, model za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa“.

Predavanje će se održati u petak, 8. decembra u 12 časova u Velikoj sali Doma kulture „Gračanica“.

O tehnikama čuvanja i preduslovima potrebnim za to i zašto je bitno sačuvati kulturno nasleđe govoriće Aljoša Petojević – specijalista i strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva.

Predavanje će se održati u sklopu projekta „Podizanje kapaciteta Doma kulture Gračanica u cilju očuvanja, zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa“.

Kao vodeća ustanova kulture na ovim prostirima, Dom kulture “Gračanica” prati nove trendove i usavršava nove tehnike digitalizacije i trajnog čuvanja umetničkih slika, iz fundusa Galerije i knjiga iz fonda biblioteke Doma kulture „Gračanica“.

“Ovo je druga godina da se u Domu kulture „Gračanica“ radnici stručno osposobljavaju za rad, a ovakva predavanja imaju za cilj promovisanje i edukaciju o važnosti čuvanja našeg kulturnog blaga novim tehnikama „pretvaranja“ fizičkih artefakata i dokumenata u digitalne formate. Da bi se proces digitalizacije u ustanovama zaštite kulturnog nasleđa obavljao kontinuirano i nesmetano, neophodno je angažovanje profesionalaca unutar ustanove, kao i spoljnih saradnika koji će raditi na poslovima digitalizacije u cilju očuvanja i zaštite kulturnog nasleđa Republike Srbije” naveli su iz Doma kulture.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još