Eparhija: Sveštenstvo SPC u hramu kod Podujeva

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Sveta liturgija je danas, sa blagoslovom Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, služena u selu Rakitnica kod Podujeva, saopšteno iz Eparhije raško-prizrenske.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani Arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića.

“Budući da je u ovaj hram 28. novembra ove godine provalila grupa lica koju je predvodio samozvani “sveštenik” Nikola Džufka iz Albanije, koji ni tamo nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i verske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske (ERP) danas su najpre odslužili malo osvećenje oskrnavljenog hrama i odslužili Svetu liturgiju”, stoji u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, u vreme Liturgije izvan crkve su bili prisutni predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola karabinjera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici Kosovske policije. Događaj je protekao mirno i nakon završetka liturgije brava na ulasku hram je zamenjena.

U besedi u toku liturgije otac Sava je naglasio da je osvećenjem hrama i svetom liturgijom hram Svetoga Arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske.

On je izrazio nadu da će i ovaj hram kao i svi drugi objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja, jer je, kako je rekao, uloga Crkve da širi poštovanje među svim građanima, ali i da se brine o svojoj baštini.

Nakon liturgije iguman Sava i predstavnici Eparhije su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i Kosovske policije.

“Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je Kosovska policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom delu, među kojima su prema navodima portala kosovapost.net bili i zaposleni u opštinskoj administraciji u Podujevu.

Krivična prijava Eparhije u policiji je odbijena u dva navrata: 1. decembra i juče 5. decembra kada je Eparhija ponovo pokušala preko svoga advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleks monitoring tima. Kosovska policija je odbila da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima Kosova, što je ozbiljan prekršaj zakona, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na KiM”, zaljučeno je u saopštenju Eparhije.

Podsetimo, 29. novembra grupa lica provalila je, zajedno sa Nikolom Džufkom, građaninom Albanije, u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitnici u opštini Podujevo, kako bi u crkvi navodno obavili crkveni obred.

Comments

Pročitaj još