• Početna>
  • Vesti>

ŠOSO “Kosovski božur” inkluzivnim radionicama i sportskim aktivnostima obeležila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Foto: Radio Mitrovica sever

Inkluzivnom radionicom, sportskim aktivnostima i izradom novogodišnjih čestitki, danas je u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Kosovskoj Mitrovici obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Gosti ove škole danas su bili učenici četvrtog razreda OŠ „Branko Radičević“ koji su se zajedno sa svojim drugarima igrali i učestvovali u sportskim aktivnostima.

Zamenik direktora ŠOSO Milun Mijačić rekao je da ova škola ima izuzetnu saradnju sa svim ostalim školama i da se na njihov poziv uvek odazovu i učestvuju u inkluzivnim radionicama i ostalim aktivnostima i manifestacijama.

„Kao što znate, invaliditet predstavlja nemogućnost i nedostatak osobe da funkcioniše u jednoj ili više oblasti. Od 1992. godine, poveljom Ujedinjenih nacija 3. decembar je odabran kao dan koji će se posvetiti osobama sa invaliditetom. U našoj školi se trudimo da 3. decembar ne bude samo dan koji će predstavljati osobe sa invaliditetom već svaki drugi dan u godini. Ovim smo hteli da nekako utičemo da se podigne svest o osobama sa invaliditetom.“ rekao je Mijačić.

Vladimir Parlić učenik četvrtog razreda osnovne škole Branko Radičević rekao je da je danas došao da se druži sa svojim drugarima.

„Ovde sam jer je juče bio Dan osoba sa invaliditetom i došli smo ovde da damo podršku našim drugarima. Sa njima se družimo, igramo i crtamo zajedno“ rekao je Parlić.

Mija Lazarević takođe učenica četvrtog razreda OŠ „Branko Radičević“ kaže da su mališani ove dve škole danas zajedno učestvovali u izradi novogodišnjih čestitki.

„Ovde smo došli da podržimo naše drugare iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje Kosovski božur. Danas smo se igrali zajedno, pravili smo čestitke za Novu godinu i crtali smo“ kazala je Lazarević.

Inkluzivne radionice predstavljaju dobar vid saradnje dece i podizanja svesti o inkluziji, jer se deca na sebi svojstven način kroz druženje, igru i ostale aktivnosti zbliže i približe deci sa invaliditetom.

Comments

Pročitaj još