• Početna>
  • Vesti>

Meloni sa Vučićem: Italija snažno podržava kontruktivni dijalog Beograda i Prištine

Foto RTS

Premijerka Italije. Đorđa Meloni izjavila je danas na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da Italija snažno podržava dijalog Beograda i Prištine, koji se u Briselu odvija uz posredništvo Evropske unije.

Meloni, koja je u prvoj poseti Srbiji otkako je izabrana za premijerku Italije.je istakla i da Beograd ima podršku Rima na evropskom putu.

Rekla je da je za Rim bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu.

“Predsednik Vučić zna da može da računa na našu podršku, kako bismo ubrzali taj proces približavanja EU“, rekla je Melonijeva.

Istakla je i da Srbija ima i strateški značaj za Italiju i navela da se u vremenu kada postoje velike krize, otvara prostor za energetsku tranziciju i veštačku inteligenciju i druga polja na kojima dve zemlje mogu da sarađuju.

“Zato smo ovde i nastavićemo da budemo među prvima koji podržavaju proces proširenja, ne toliko proširenje koliko ponovno ujedinjenje Evrope, jer Evropa nije klub gde se odlučuje ko tu treba da bude, ono što evropske institucije treba da urade je ozbiljan i brz proces kako bi bilo garantovano da dođe do ujedinjenja cele Evrope”, poručila je Melonijeva.

Istakla je i da Italija podržava konstruktivan dijalog između Beograda i Prištine.

Premijerka Italije zahvalila je Vučiću na gostoprimstvu, ističući da veruje da bi veoma dobri odnosi dve zemlje mogli još više da se razviju.

Istakla je da je doprinos još većem razvoju odnosa Italije i Srbije dao i Biznis forum, kao i da je dijalog dve vlade intenziviran.

Smatra da bi trgovinska razmena mogla biti još veća, kao i investicije koje bi otvorile još radnih mesta. Podsetila je da u italijanskim kompanijama u Srbiji radi 150.000 radnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni razgovarao o svim važnim pitanjima za odnose dve zemlje, kao i da su konstatovali da Srbija i Italija imaju dobre političke i ekonomske odnose.

“Nivo robne razmene je 4,6 milijardi evra i verujemo da u budućnosti može biti mnogo viša, pogotovo kada ‘Stelantis’ krene u proizvodnju električne ‘pande’ u Kragujevcu”, rekao je Vučić.

“Kompanija ‘Stelantis’ bi mogla, osim proizvodnje ‘pande’, novog električnog vozila, biti i generator novih investicija u auto-industriju”, poručio je Vučić.

Istakao je i da su razgovarali o regionalnim pitanjima, evropskom putu Srbije, kao i da je zahvalan predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Republike Italije evropskom putu Srbije.

“Posebno sam zahvalan Đorđi jer je uvek želela da čuje naše mišljenje, imala dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu”, rekao je Vučić.

Zahvalio je i na tome što “Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u našem regionu” i rekao da se nada da će ubuduće Italija imati još značajniju ulogu.

Comments

Pročitaj još