• Početna>
  • Vesti>

Lazarević: Novinarski posao nema smisla raditi ako nemate poverenje javnosti

Šta medije i društvene mreže spaja i razdvaja, jesu li mladi svesni toga koliku opasnost predstavljaju lažne vesti, kakva očekivanja ima publika na severu Kosova od medija? O navedenom i drugim temama, u novom izdanju našeg podkasta diskutovali smo se glavnom i odgovornom urednicom portala KoSSev, Tatjanom Lazarević.

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da se mladi u Srbiji uglavnom informišu preko društvenih mreža. Međutim, često se zloupotrebljava manjak medijske pismenosti korisnika tih platformi.

Lazarević je mišljenja da “oni koji nemaju dobre namere odlično poznaju prednosti digitalnog prostora”.

„Često se govori da su društvene mreže izvor zla i dezinformacija. Međutim, činjenica je da su tradicionalni mediji u Srbiji, tj. oni koji se ne trude da obavljaju svoj posao profesionalno – isključivo propagandna glasila i ništa drugo. Javnost se itekako dezinformiše preko tradicionalnih medija”, kaže urednica portala KoSSev.

Ona smatra da se na Balkanu “ne ide u korak sa vremenom, jer postoji ogroman prostor za ugrožavanje bezbednosti pojedinaca i grupa”.

„U škole je početkom ovog veka trebalo uvesti predmet ‘Medijska pismenost’ i to kao obavezan. Početkom ovog milenijuma nove generacije su morale da shvate koje pogodnosti pruža digitalni prostor, na koji način se proizvodi kvalitetan sadržaj, kako da ostanete bezbedni i ne ugrozite drugoga, kao i kako da iskoriste potencijal nepreglednog okeana znanja i svet učinite boljim mestom za život“, pojašnjava Lazarević.

Tvrdi da publika opravdano kritikuje medije koji izveštavaju na Kosovu.

„Nisam srećna kada su kritike zlonamerne i to me frustrira, jer brinem o bezbednosti redakcije. Ipak, zahvalna sam zato što nam to pomaže da ostanemo budni, da razumemo i pratimo procese. Zamislite kako bi bilo da vam svi aplaudiraju, govore da ste divni i da svoj posao radite kako treba“, objašnjava Lazarević.

Poručuje da novinarski posao “nema smisla raditi ako nemate poverenje javnosti”.

Comments

Pročitaj još