• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Kako da rešimo problem klimatskih promena, kad nismo uspeli da zaustavimo ratove

Foto: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na samitu KOP28 u Dubaiju da je Srbija donela odluku da napravi novu srategiju kako bi doprinela borbi protiv klimatskih promena i da su one deo strategije do 2050. godine.

U obraćanju na Samitu o klimatskim promenama u Dubajiu, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da smo suočeni sa najvećim izazovom našeg vremena u borbi protiv klimatskih promena, katastrofalnog globalnog zagrevanja i opasnosti koje to predstavlja za našu zajedničku budućnost.

“Danas sam pred vama ne samo kao predstavnik Republike Srbije, već i kao građanin sveta koji zagovara opšte dobrostanje. U granicama Republike Srbije, su osetne klimatske promene, naša zemlja se bori sa visokim prosečnim temperaturama iznad globalnog proseka, jer su prosečne temperature u Srbiji već iznad 1,8 stepeni Celzijusa”, rekao je Vučić.

U isto vreme, kako kaže predsednik Srbije, projekcije kažu da će ako se ovako nastavi, do kraja veka imati povećanje od čak 5 stepeni Celzijusa.

Dakle, ova godina je najtoplija ne samo u svetu, već i u našoj zemlji. Jul, avgust, septembar, oktobar su bili najtopliji meseci. Imali smo tropske noći u oktobru, što je bilo nezapamćeno u Srbiji. Zbog toliko visoke temperature u tom mesecu i dalje računamo štetu koju je suša nanela našoj privredi prošle godine, oluje su nanele i velike štete u našim gradovima”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da ceo svet mora biti ujedinjen u borbi protiv klimatskih promena i mora odmah delovati.

“Nastavićemo da doprinosimo globalnoj borbi protiv klimatskih promena tako što ćemo unaprediti naš nacionalni sistem za ublažavanje ovih posledica uz podršku partnera. potreban nam je brz odgovor na ovu pretnju i Vlada Srbije je čvrsto posvećena tom cilju. U junu ove godine smo usvojili strategiju o niskoj emisij gasova. Naše je ambicija, da se ostvare dugoročni ciljevi Pariskog dogovora što je osnova da bi se ostvarila vizija do 2050. godine”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbija je rekao da naša zemlja teži da postane društvo sa niskim emisijama ugljendioksida i konkurentna ekonomija koja će građanima omogućiti nove zelene poslove i društvo koje je otporno na klimatske promene.

“Vođeni naukom, razvijamo i program iz adaptacije klimatskih promena i taj program će obezbediti procene klimatskih rizika, dugoročne i kratkoročne političke mere za najranjivije sektore kao što su poljoprivreda, infrastruktura, šumarstvo i zdravlje ljudi. Borba protiv klimatskih promena prevazilazi granice i pozivamo sve da deluju. Srbija je spremna da odigra svoju ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promena i pozivamo međunarodnu zajednicu, naročito naše razvijenije partnere, da ispoštuju svoje obaveze o pružanju tehničke i finansijske pomoći. Pozivamo na zajedničku saradnju, da delimo odgovornost i da budemo ujedinjeni protiv pesimističnog scenarija”, istakao je u obraćanju predsednik Srbije.

U Dubaiju se održava Samit lidera o klimatskim promenama KOP 28.

Uoči Samita, predsednik Srbije sastao se sa brojnim svetskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o mnogim strateškim pitanjima značajnim za Srbiju i Evropu.

Comments

Pročitaj još