• Početna>
  • Vesti>

Predstavom “Ivkova slava” obeleženo 104 godine postojanja i rada Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Radio Mitrovica sever

Predstavom sa motivima “Ivkove slave” Stevana Sremca, večeras je u Mitrovačkom dvoru obeleženo 104 godine postojanja i rada Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici.

Talentovani gimnazijalci prionuli su na posao i sa neverovatnim entuzijazmom stvorili scenski svet koji je preneo autentičnost i duh “Ivkove slave”.

Uz mentorsku podršku nastavnika i stručnjaka, gimnazijalci su se posvetili izradi scenografije koja odražava ruralni šarm vremena u kojem se radnja odvija. Kroz pažljivo odabrane boje, detalje, muziku i materijale, uspeli su da stvore atmosferu koja je mnogobrojnu publiku prenela u svet ove nezaboravne priče.

Direktorica Gimnazije Bojana Vulović je u ime škole pozdravila sve prisutne i poželela im dobrodošlicu na predstavu. Vulović je poručila da Gimnazija ima izuzetan značaj u svakom gradu, jer je ona mesto gde se stvaraju budući lideri, vizionari i inovatori.

“Danas slavimo 104 godine rada i postojanja naše škole ali i isto toliko godina kako obavljamo najplemenitiju misiju vaspitanja i obrazovanja. Ova institucija, koja predstavlja stub razvoja naše zajednice, iznedrila je mnoga značajna imena i mi se od srca nadamo da, buduće generacije ali i one koje su sada u klupama, mogu mnogo više i bolje. Zato nam je drago što vas vidimo u ovolikom broju i da se interesujete za naš rad” rekla je Vulović.

Kako je rekla, sve ove uspešne godine zasnovane su na zajedničkim trenucima dečije radosti, druženja i tolerancije, što će se nastaviti i u budućnosti. Mladim gimnazijalcima poručila je da njihova škola veruje u njih.

“Našim učenicima bih poručila da njihova škola veruje u njih i da pored ličnog i profesionalnog razvoja, najpre želimo da oni budu dobra deca svojim roditeljima, časni i plemeniti ljudi” kazala je Vulović.

Ona se zahvalila se svim đacima, nastavnicima i zaposlenima koji su, kako je rekla, nesebičnim zalaganjem i trudim doprineli realizaciji ove svečanosti.

Gimnazija iz Kosovske Mitrovice ove godine je obeležila još jedan jubilej, a to je 30 godina postojanja časopisa “Gimnazijalac”, koji već dugi niz godina uspešno uređuju nastavnici i učenici ove škole. Ovog decembra iz štampe je izašao 52. broj.

Obeležavanju Dana Gimnazije prisustvovali su učenici, nastavnici, profesori, predstavnici javnog života i institucija, kao i ostali građani.

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 1919. godine. Dozvolu za rad dobila je 1915. godine, ukazom regenta Aleksandra u ime Kralja Srbije, Petra. Prvi direktor Gimnazije bio je Avram Popović.

Gimnazija je 5. septembra 1933. godine pretvorena u Državnu Višu realnu gimnaziju, a 1958. dobija ime bivše streljane profesorice, italijanke Silvire Tomazini. Novu modernu zgradu sa fiskulturnom salom, dobija 1965.godine, u južnom delu grada,na “Bairu” gde će i ostati sve do ratnih sukoba 1999. godine. Te godine, ova ustanova se izmešta iz južnog u severni deo Mitrovice i nastavlja sa radom u zgradi Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”.

Comments

Pročitaj još