• Početna>
  • Vesti>

Rode: Nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Dečanima označava očigledno kršenje vladavine prava

Foto: Fejsbuk, Manastir Visoki Dečani

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da prištinske vlasti treba da sprovedu bez odlaganja odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

“Zakonska pravila su generalno u skladu sa međunarodnim standardima. Nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Dečanima označava očigledno kršenje vladavine prava”, objavio je Rode na svojoj X stranici.

Podsetio je takođe na preporuke u izveštaju o vladavini prava za Kosovu.

“Sprovesti bez odlaganja odluku o Dečanima i u potpunosti poštovati nezavisnost pravosuđa, uključujući uzdržavanje od nepotrebne kritike koja podriva poverenje u pravosuđe. Eksperti opisuju Kosovo kao “funkcionalnu demokratiju” i vrednuju moderan ustav sa “jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa”,ali oni takođe, ukazuju na oštre kritike na račun predstavnika pravosuđa i institucija od strane političara na visokim funkcijama. “Sve u svemu, izveštaj daje pomešanu sliku, ukazujući na visoke pravne standarde koji se ne primenjuju uvek u potpunosti”, naglasio je Rode.

On je dodao, da mu je kristalno jasno da je potrebna hitna implementacija, kao što je to više puta zahtevala međunarodna zajednica, da bi se uspešno unapredila kosovska ponuda za članstvo”

Comments

Pročitaj još