• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Upad u posed crkve Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakinica od strane funkcionera iz Podujeva, predvođenih lažnim i samozvanim albanskim sveštenikom Nikolom Džufkom, predstavlja novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, sa ciljem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji, saopštila je kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Ovakav nasilni i planski akt nesumnjivo nije mogao biti izveden bez znanja i podrške institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem koji svoje delovanje zasnivaju isključivo na obračunu sa svimešto je srpsko na prostoru KiM.

Priština i ekstremisti sistematski već više od dve decenije skrnave i organizovano, masovno uništavaju srpske crkve i manastire na prostoru Kosova i Metohije, kako bi sprečili povratak naroda na njihova vekovna ognjišta i zatrli seme srpskog postojanja, jer je itekako dobro poznato da su naše crkve oduvek bile mesta sabiranja i sabornosti, kao i stub identiteta i duhovnosti našeg naroda.

Paralelno sa tim, vlasti u Prištini pokušavaju da različitim perfidnim i opasnim strategijama, hramove i manastire Srpske pravoslavne crkve preuzmu i proglase za deo takozvanog kosovskog nasleđa, a naposletku pribegavaju brutalnim upadima na posed svetinja SPC, upravo zbog snage i značaja koji srpska crkva ima za srpski narod na KiM.

Ovo je pitanje koje bi moralo da skrene pažnju kompletne međuanrodne zajednice, jer je nedopustiv tretman ćutanja dok se ruše i skrnave srpski grobovi, prekopavaju srpske kosti, kamenuju srpske kuće, otima bespravno srpska zemlja, a sada i crkve.

Eparhija raško-prizrenska upozorila je da je lažni sveštenik Džufka šarlatan regionalnih razmera koga je osudila Pravoslavna Crkva Albanije i na čije je štetno delovanje već upozoravano i kao takav jedino uporište i podršku ima od predstavnika tzv. prištinskog političkog establišmenta”, stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još