• Početna>
  • Vesti>

Ministarka spoljnih poslova Belgije u Prištini: Samo kroz dijalog možemo da idemo napred

Foto: Koha (Aljban Bujari)

Belgijska ministrka spoljnih poslova Hađa Lahbib, posetila je prištinu u razgovarala sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o članstvu Kosova u Savetu Evrope i procesu liberalizacije viznog režima ali i o trenutnim odnosima Beograda i Prištine i načinu da se postigne dugoročni sporazum

„Odgovor koji tražimo je deeskalacija i nova posvećenost procesu normalizacije koji vodi EU. To je jedini način da se postigne dugoročni sporazum i to je jedini način da obema stranama damo budućnost integracije u EU”, rekla je belgijska ministarka i okvalifikovala napredak u dijalogu neophodnim u trenutku kada su tenzije između Kosova i Srbije i dalje na visokom nivou.

Novu ulogu Kosova u dijalogu sa Srbijom zatražila je u petak ministarka spoljnih poslova Belgije Ađa Labib, preneli su mediji u Prištini.

U okviru posete, Labib su na sastanku primili kosovska predsednica Vjosa Osmani,kosovski premijer Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala.

Nakon sastanka sa Gervalom, belgijska ministarka je dijalog koji vodi Evropska unija (EU) okvalifikovala kao rešenje za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Odgovor koji tražimo je deeskalacija i nova posvećenost procesu normalizacije koji vodi EU. To je jedini način da se postigne dugoročni sporazum i to je jedini način da obema stranama damo budućnost integracije u EU”, rekla je ona a prenosi Koha.

Labib je ocenila da je napredak u dijalogu neophodan u trenutku kada su tenzije između Kosova i Srbije i dalje visoke.

„Iz iskustva znamo da samo kroz dijalog možemo da idemo napred na način koji je prihvatljiv za sve nas i za sve naše građane“, rekla je ona na konferenciji za novinare zajedno sa ministarkom Gervalom.

Belgija će od 1. januara sledeće godine biti zemlja koja će predvoditi sledeće predsedavanje EU. U tom kontekstu, kosovska ministarka Gervala rekla je da je belgijskoj ministarki izrazila posvećenost Kosova evroatlantskom putu. Ona je pomenula i bezbednosne izazove, koji potiču iz Srbije.

„Ne samo da se Kosovo suočava sa brojnim izazovima zbog agresivnog ponašanja svog suseda, već i Evropa uopšte i ceo zapadni svet se suočava sa ratovima, opasnostima, pretnjama sa kojima ćemo moći da se suočimo samo zajedno“, izjavila je Gervala.

Dve ministarke su saopštile da su tokom sastanka razgovarale i o kosovskoj emigraciji u Belgiji i njihovom doprinosu.

Posle prijema koji je Osmani priredila belgijskoj ministarski, Predsedništvo je saopštilo da je od Labib zatraženo da se Srbija smatra odgovornom za teroristički napad 24. septembra.

Osmani je takođe izrazila interesovanje za povećanje saradnje sa Belgijom u oblasti privrede, trgovine i investicija, kao i za sporazum o saradnji u oblastima bezbednosti i odbrane. Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Osmani i ministarka Labib razgovarale su i o predsedavanju EU iz Belgije, od 1. januara.

„Kosovo je zainteresovano da što bliže sarađuje sa belgijskim predsedništvom kako bi se obezbedio konkretan napredak u procesu integracije Kosova u EU“, rekla je Osmani na sastanku.

Premijer Kosova Aljbin Kurti podsetio je belgijsku ministarku da Kosovo od 15. decembra prošle godine čeka dogovor o statusu zemlje kandidata za članstvo u EU.

Na sastanku Kurtija i Labib, navodi se u saopštenju, razgovarano je i o bezbednosnoj situaciji u regionu i odnosima Kosova i Srbije nakon slučaja Banjska.

Pre posete Kosovu, ministarka spoljnih poslova Belgije boravila je i u Srbiji i Crnoj Gori.

Comments

Pročitaj još