• Početna>
  • Vesti>

Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Kosovske Mitrovice

Foto: Radio Mitrovica sever

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana oslobođenja Kosovske Mitrovice u II Svetskom ratu održana je u sali Mitrovačkog dvora.

Na početku svečanosti, saradnici u nastavi Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici izveli su himnu „Bože pravde.“

Prisutnima se obratio predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovice Ivan Zaporožac, koji je čestitao Dan oslobođenja i poručio da današnji dan predstavlja simbol otpora, koji je srpski narod pokazao i koji pokazuje u svojoj borbi za slobodu.

“Setimo se trenutaka kada su naši preci hrabro stali u odbrani našeg grada, suočeni sa nepravdom. Njihova hrabrost, odlučnost i žrtva omogućili su nam da danas živimo ovde. Neka nam ovo bude podstrek da čuvamo i negujemo te vrednosti, i da nikada ne odustajemo u pravednoj borbi, te da se sećamo žrtava koje su podneli. Ovaj dan je prilika da se prisetimo heroja, koji su doprineli oslobađanju grada, kao i da odamo počast svim borcima koji su pali do dana današnjeg, za slobodu. Neka njihova hrabrost i predanost bude vodilja za nas, kako bi gradili bolju budućnost. Sada više nego ikada važno je da u ovim teškim vremenima očuvamo mir, kako bi naš opstanak na ovim prostorima bio moguć. Verujemo da će u budućnosti naš grad biti mesto, gde se poštuje sloboda, pravda i ljudska prava. Neka današnji dan bude podsećanje da je mir vrednost koju treba čuvati i negovati, te da se zalažemo za međusobno poštovanje i razumevanje” poručio je Zaporožac.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica je istakao da se danas se ne bavimo samo istorijskim sećanjima već i realnostima koje nas okružuju i dodao da je naša odgovornost da se za njima suočimo hrabro, kako su to činili naši preci.

“Globalne pretnje iziskuju globalna rešenja, ali ta rešenja počinju u našem lokalnom okruženju. Ova godišnjica nas takođe podseća na važnost obrazovanja i informisanja o istoriji našeg naroda. Mlade generacije treba da znaju šta se događalo, da cene slobodu, i da se obavežu na očuvanje istih vrednosti koje su nas dovele do nje. U vrtlogu svakodnevnice, ne smemo da zaboravimo na dragocenosti koje oblikuju naš narod. Obećanja da nikoga i ništa nećemo zaboraviti osigurava trajnu vrednost onoga što smo sada iskusili. Danas, kada slavimo oslobođenje našeg grada, pozivam vas da se zajedno setimo trenutaka kada smo gradili mostove umesto zidova, kada smo sanjali o prospreitetnoj budućnosti. Kažu da se ne treba osvrtati na prošlost, već da treba gledati u budućnost, a naša budućnost je jedino moguća ako iza nas stoji naša država, prisustvo naše države Srbije i trajna podrška našem gradu i našem narodu” naveo je on.

Zaporožac je podsetio na projekte koji su uz pomoć Vlade Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predsednika Srbije Aleksandra Vučića realizovani prethodnih godina.

“Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i predsedniku Aleksandru Vučiću, do sada je izgrađeno 948 stanova, a u ovoj godini je započeta izgradnja još 116 stambenih jedinica za koje se nadamo da ćemo nastaviti da ih gradimo. Ono što je krucijalno je da je završena druga faza izgradnje rektorata, a radilo se i na rekonstrukciji Kliničko-bolničkog centra, a u narednoj godini planirana je još jedna faza njegove rekonstrukcije. Izvršena je nabavka medicinske opreme, izgradnja PCR laboratorije, sanacije krovova, izgradnja Interakvinog multimedijalnog centra, kapele u Rudaru, fontane, kružnog toka, asfaltiranje ulica, izgranja novog mosta na Dudinom kršu, i u poslednje vreme što je naša država a to je da smo dobili lekove za naše bolnice” rekao je on.

Prema njegovim rečima, akcenat će u budućnosti biti na zapošljavanju mladih bračnih parova i mladih ljudi, zarad bolje celokupne budućnosti našeg grada.

“Otvorena su nova radna mesta i u Kliničko-bolničkom centru i ostalim institucijama a naš zadatak u budućnosti biće da otvorimo još novih radnih mesta i da akcenat stavimo na zapošljavanje mladih bračnih parova i mladih ljudi, kako bi im pružili nadu u bolju budućnost u našem gradu. Ono što sa ponosom mogu da kažem je da smo zahvaljujući našoj državi i predsedniku Vučiću da ćemo vrlo brzo da ostvarimo da svaka porodica u našem gradu ima bar jednog zapošljenog. Neka ovaj dan bude podsetnik prema našoj odgovornosti prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kosovske Mitrovice. Neka sloboda, solidarnost i prosperitet budu temelji naše budućnosti“ istakao je Zaporožac.

U nastavku programa dramski umetnik Lepomir Ivković izveo je “Besedu Stepe Stepanovića”.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica i predsednik Srpske liste Zlatan Elek je svim građanima čestitao Dan oslobođenja i podsetio da se na današnji dan građani Kosovske Mitrovice prisećaju svih junaka, koji su ovom gradu doneli slobodu i za nju dali ono najvrednije, a to su njihovi životi.

“Nihove žrtve su dokaz da sloboda nema cenu i da smo je kao narod uvek i svuda izuzetno plaćali. Geografski položaj naše Srbije je odredio sudbinu našeg naroda, da svoju slobodu moramo neprestano braniti, i da sloboda nikome neće biti poklonjena pa ni nama. U 21. veku na Kosovu i Metohiji mi se borimo za slobodu koja je ispisana krvlju palih junaka, i to najboljih među nama. Borimo se za mir na ovim prostorima koji je preko potreban, i koji je preduslov svega ostalog, kako bi mi mogli da normalo nastavimo da živimo i da radimo. Borimo se za jedinstvo i slogu našeg naroda, jer to je naš bedem koji nam garantuje opstanak i ostanak na ovim prostorima” naveo je Elek.

Predsednik Privremenog organa Zaporožac je istaknutim pojedincima i ustanovama uručio povelje i zahvalnice, za istaknuti rad i doprinos. Zahvalnica za pomoć osobama pogođenim poplavama, dodeljena je Vatrogasnoj jedinici. Zahvalnice su uručene i Odeljenju ginekologije i akušerstva, Internom odeljenju KBC-a Kosovska Mitrovica, Kseniji Turković, Dejanu Živkoviću, Luki Mitroviću, Dragiši Maksimoviću, Bojanu Topličeviću, Školskoj upravi, Eleni Kalabi, Studentskom centru.

Povelje su uručene Kik-boks klubu Kosovska Mitrovica, Miodragu Radomiroviću, Nemanji Biševcu, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću i Anđeli Babincev.

Priređen je i kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali dramski umetnici Lepomir Ivković i Milica Dosković, kao i Duo Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici na klaviru i trubi. Po prvi put građanima Kosovske Mitrovice predstavio se i novooformljeni Gradski hor pod dirigentskom palicom Sandre Marković.

Svečanom obeležavanju prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Kosovske Mitrovice.

Comments

Pročitaj još