• Početna>
  • Vesti>

Vlada Kosova: Usvojena odluka o ponovnom odlaganju popisa i dodatnim ulaganjima u izgradnju kuća na severu

Radio Kim

Popis stanovništva na Kosovu i Metohiji, koji je trebalo da bude sproveden ovoga meseca, ponovo je odložen i zakazan je za period od 5. aprila do 17. maja iduće godine, saopštio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti na sednici vlade u Prištini.

Popis je prvobitno bio planiran za septembar, a potom je odložen za novembar ove godine. Poslednji popis stanovništva na Kosovu obavljen je 2011. godine, na osnovu čega je procenjeno da je ukupan broj stanovnika oko 1,8 miliona. Stanovnici opština sa srpskom većinom na severu nisu obuhvaćeni popisom iz 2011.

Kosovska vlada na današnjoj sednici osim odluke da se ponovo odloži popis stanovništva na Kosovu i to za mesec april sledeće godine ,usvojila je i odluku da se još milion evra izdvoji za izgradnju kuća u opštinama na Severu.

Kako prenose mediji, koju su ovu sednicu danas pratili, dodatna sredstva za kuće na Severu zatražena su iz Ministarstva administracije lokalne samouprave.

„Od Ministarstva smo dobili zahtev za dodatna izdavanja u okviru programa podrške izgradnji kuća. Uzimajuči u obzir punu integraciju ovih opština i nedostatak dobrog rukovođenja u proteklim godinama – potrebno je dodati sredstva da imaju dodatnu podršku za ovaj program“, kazao je ministar finansija, Hekuran Murati.

Kosovska vlada je danas usvojila i dva nacrta zakona – o životnom statusu i ličnim kartama.

Ove je nacrte ministrima predstavio ministar unutrašnjih poslova Kosova , Dželjalj Svečlja.

Naglasio je da je reč o novini, koja će građanima na Kosovu omogućiti uzimanje ličnih karata od rođenja do 16. godine. Napomenuo je da nije reč o obavezi, već o volji građana.

Comments

Pročitaj još