• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Srbima u Raški o izborima, dijalogu, novčanoj pomoći i značajnim ulaganjima države Srbije

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa svojim timom održao je večeras sastanak u Raški sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini, kao i nephodnosti da se sačuva mir i stabilnost zarad opstanka srpskog naroda na KiM,saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Petković je sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM razgovarao o zabrani Prištine da se na prostoru pokrajine organizuje glasanje na izborima zakazanim za 17. decembar 2023. godine, i tom prilikom rekao da se Srbima direktno krše sva garantovana prava.

Na sastanku je bilo reči o teškoj situaciji i položaju Srba severno i južno od Ibra i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava. Razlog za to je , kako navode, institucionalno nasilje, progon i brojni eskalatorni potezi koje svakodnevno pokreće Aljbin Kurti i vlast u Prištini.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije preneli su direktoru Kancelarije za KiM da je važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa. S tim u vezi, na sastanku je razgovarano kako da se Srbima sa Kosova i Metohije omogući da iskoriste svoje građansko pravo da glasaju 17. decembra 2023. godine.

Petar Petković je iskoristio priliku i izvestio Srbe sa KiM o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu i razgovorima koji su pokrenuti o izradi Statuta Zajednice srpskih opština, kao i svim ostalim pitanjima o kojima Beograd pregovara sa Prištinom u okviru dijaloga.

Tema sastanka večeras u Raški, kako je saopštila Kancelarija za KiM bila je i novčana pomoć, radna mesta i dalja značajna ulaganja države Srbije na prostor Kosova i Metohije. Kao problem je istaknut pokušaj Prištine da zabrani infrastrukturne i stambene projekte kao i različite vidove socijalne pomoći namenjene najugroženijem stanovništvu.

Na kraju je zaključeno da će država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da, snažnim političkim i ekonomskim merama, pomaže i bori se za interese srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini, stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još