• Početna>
  • Vesti>

Odbijen zahtev da Kurti svedoči u slučaju D.M. iz Kišnice kom je danas produžen pritvor

D.M. iz Kišnice optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu produžen je pritvor na još dva meseca, potvrdila je za Radio Kim njegova pravna braniteljka Jovana Filipović.

D.M. je uhapšen 21. juna u Kišnici kod Gračanice od strane specijalne jedinice Kosovske policije.D.M,produžen pritvor,

Optužen je da je kao zatvorski čuvar u pritvorskom centru u Lipljanu u periodu od 1998. i 1999. godine maltretirao zatvorenike Albance.

Njegova advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu na odluku suda o produžetku pritvora.

“On se nalazi u pritvoru u Podujevu već punih pet meseci, a za sve ovo vreme odbrana nije obaveštena da nije preduzeta nijedna istražna radnja u cilju rasvetljenja dela koja se njemu stavljaju na teret. Napominjem da je Specijalno tužilaštvo dužno da postupa u skladu sa načelom hitnosti što očigledno ne čini jer nije saslušan nijedan svedok a isto je neophodno učiniti u toku istražnog postupka“, kazala je za ovaj medij Filipović.

Dodala je takođe, da je od strane Osnovnog suda u Prištini odbijen zahtev odbrane da se u svojstvu odbrane svedoka sasluša kosovski premijer Aljbin Kurti, a obrazloženje za to bilo je da on može da se sasluša u kasnijoj fazi celog postupka.

Inače, kako je to prvo javnosti saopštio advokat Dejan Vasić, Kurti je bio zatvorenik upravo u vreme kada je D.M. radio kao čuvar u zatvoru.

Odbrana smatra da Kurti mora imati saznanja o eventualnom maltretiranju i postupanju prema zatvorenicima, a tvrde i da je sam on bio jako dobro tretiran u zatvoru gde je radio D.M.

Kurti je ranije kazao da će se odazvati pozivu ukoliko ga sud bude pozvao kao svedoka u ovom slučaju.

Comments

Pročitaj još