• Početna>
  • Vesti>

Crveni krst Kosova i Metohije: Uvek na visini zadatka i spreman da pomogne

Foto: Crveni krst Kosova i Metohije

Crveni krst Kosova i Metohije je prethodnog vikenda, tačnije u periodu od 17. do 19. novembra u edukativno-rekreativnom centru “Dragiša Murganić” na jezeru Gazivode organizovao trening jedinica za delovanje u nesrećama.

Održavanje ovakvih treninga i radionica imaju ključnu ulogu u jačanju kapaciteta i obučavanju zajednica i pojedinaca obzirom na to da ovi programi pružaju obuku iz oblasti prve pomoći, hitnih intervencija, ali i veština koje su od suštinske važnosti u vanrednim situacijama.

Kako je za Radio Mitrovica sever rekao Darko Gvozdović koordinator za delovanje u nesrećama u Crvenom krstu Kosova i Metohije, obuka i edukacija je jako značajna, kako u socijalnom tako i u ekonomskom smislu, jer pruža pomoć ugroženim grupama, posebno tokom kriznih situacija. Njihove aktivnosti obuhvataju distribuciju humanitarne pomoći, obuku u pružanju prve pomoći i podršku zajednice.

“Kao što znamo, jedna od delatnosti Crvenog krsta je i delovanje u nesrećama, što je jako značajno za svaku zajednicu, jer Crveni krst raspolaže sa više timova koji su osposobljeni za razne vrste nesreća i nepogoda. Mi kao pokrajinska organizacija Crvenog krsta gledamo da naše članove tima držimo u stanju mobilnosti i da su redovno obučavani i trenirani, kako bi odgovorili na svaki vid nesreće i zadatka” rekao je Gvozdović.

Volonteri učestvuju i sarađuju sa ostalim službama kao što je Služba hitne pomoći ili vatrogasna jedinica.

“Crveni krst kao pomažući organ države je svakako deo sistema zaštite i spasavanja i učestvuje u svim ostalim službama kao što su služba hitne pomoći, vatrogasne jedinice, kada se desi vanredna situacija. To je svakako značajno i za zajednicu ali i naravno za naše volontere, kako bi oni u svakom trenutku bili spremni da pomognu i budu na korist zajednici, tako što će da doprinose svojim znanjem i veštinama” naveo je.

Crveni krst Kosova i Metohije nastoji da održi još ovakvih radionica i treninga, kako bi okupili još više volontera, mladih i ljude dobre volje, dodao je Gvozdović.

“Mi svakako kroz godišnji plan gledamo da imamo što više ovakvih obuka i treninga. To su osnovne obuke naših jedinica ali tu postoje i specijalizovani timovi za poplave i popravak nakon poplava, timovi za ekstremno zimske uslove i ostali. Naši volonteri su i članovi nacionalnih timova, tako da nastojimo da održimo kontinuitet u održavanju ovakvih treninga” istakao je Gvozdović.

Crveni krst Kosova i Metohije do sada je realizovao više edukativnih treninga i radionica iz pružanja prve pomoći, prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i svoje volontere učinio sposobnim da se nose sa izazovima, bilo da su to prirodne katastrofe ili druge vanredne situacije.

Comments

Pročitaj još