• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Potreban poseban sporazum sa Beogradom za učešće kosovskih Srba na izborima

Foto: Kim/Bojan Ćirković

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi sa Beogradom trebalo da postoji poseban sporazum koji bi omogućio srpskoj zajednici na Kosovu da učestvuje na vanrednim parlamentarnim izborima koji se u Srbiji održavaju 17. decembra.

Kurti je, u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a na Kosovu Majklu Davenportu, napomenuo da bi zahtev za sporazum o učestvovanju na izborima trebalo da dođe od Beograda kao zainteresovane strane, na osnovu, kako navodi, “suvereniteta i nezavisnosti Kosova”.

“I svaki takav zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravne države, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije“, navodi se u Kurtijevom pismu šefu misije OEBS-a na Kosovu.

Inače, pored parlamentarnih, u Srbiji se 17 decembra organizuju i lokalni izbori. Podsetimo, Priština nije dopustila da srpska zajednica na Kosovu učestvuje na predsedničkim izborima, održanim u Srbiji u aprilu 2022. godine, pa su da bi iskoristili svoje biračko pravo, građani srpske nacionalnosti morali da odu do najbližih biračkih centara na području centralne Srbije.

Comments

Pročitaj još