• Početna>
  • Vesti>

Uručene nagrade za najbolje likovne i literarne radove na konkursu “Deca Mitrovice Svetom Dimitriju na dar”

Foto: Radio Mitrovica sever ( Nevena Milosavljević i Nemanja Drobac)

Autorima najboljih likovnih i literarnih radova pristiglih na konkurs „Deca Mitrovice Svetom Dimitriju na dar“ danas su svečano uručene nagrade.

Direktor Ustanove za omladinu, sport i specijalizovane usluge Petar Trajković zahvalio je profesorima i nastavnicima  osnovnih i srednjih škola koji su se angažovali u radu sa decom.

Podsetio je da Ustanova već godinama organizuje ovaj konkurs kao vid podrške mladim stvaraocima i amaterima.

„Ovakve i slične manifestacije u Kosovskoj Mitrovici su tradicija unazad dvadesetak godina. Šta je najbitnije u celoj ovoj priči? Motivacija, naravno, motivacija za svu decu za sve profesore da pokažu da su najbolji u gradu. Da razvijaju svoje sposobnosti kada je reč o likovnom i literarnom stvaralaštvu. Nama je drago i mi smo ponosni što smo nosioci jedne ovakve manifestacije“ poručio je Trajković u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica.

Nemanja Drobac je učenik prve godine mitrovačke Gimnazije. Autor je najboljeg  literarnog rada u kategoriji srednjoškolaca.

„Pisanje je deo svakodnevnog života i iz dana u dan nam dolazi nova inspiracija kako bi izrazili svoja osećanja na papiru. Veoma mali procenata danas dece čita knjige, uopšteno bilo koje, ali lepo je ovako kad se nađu pojednici. Ovo mnogo znači, jer realno, važno je u životu kada neko prepozna i vidi talenat u vama“ kaže Drobac.

Tadija Mićalović je Nemanjin vršnjak, učenik IT snera mitrovačke Gimnazije. Osvojio je drugo mesto na literarnom konkursu i smatra da je pisanje inspiracija za život.

„Pisanje i čitanje ne samo da obogaćuju naš vokabular, to nam daje i dodatno inspiraciju za život. Naše generacije se malo bave čitanjem, pisanjem i uopšte književnošću. Ova nagrada znači jer osmeh koji dobijete na licu , to je nešto neopisivo, i taj osećaj i taj nalet dopamina koji dobijate je neverovatan“ poručuje Tadija.

Nagradu za najbolji likovni rad u mlađoj kategoriji osnovnoškolskog obrazovanja, dobila je Jana Jakšić, drugo mesto pripalo je Mioni Miletić, a treće Viktoru Radoviću. U kategoriji viših razreda osnovnih škola, autori najboljih radova su Ekatarina Šavelić – prvo mesto, Anja Savić – drugo i Jovana Pitulić  – treće mesto.

Pored osnovaca, na likovnom konkursu su učestvovali i đaci ŠOSO „Kosovski božur“. Autori najboljih radova u mlađoj kategoriji su Anja Bešović, Luka Mutavdžić i Sara Đurić. U starijoj kategoriji, za najbolje likovne radove nagrađeni su Sretko, Spiridon i Petar Vulićević.

Na literarnom konkursu, pobednik u mlađoj kategoriji osnovaca je Jakov Kašmicovski. Na drugom mestu je Đorđe Žigić, a na trećem Vladimir Parlić. Među đacima viših razreda osnovnih škola, prvu nagradu osvojio je Ognjen Vukosavljević, drugu Luka Ilić i treću Maša Dimitrijević.

Među srednjoškolcima, najbolji literarni rad napisao je Nemanja Drobac. Drugu nagradu je dobio Tadija Mićalović, a treću Tadija Pavlović.

Ostalim autorima su dodeljene pohvalnice.

O najboljim literarnim radovima odlučivao je stručni žiri – Nevena Milosavljević, pesnikinja i profesor  srpskog jezika i književnosti, doc. dr Sanja Miketić-Subotić i doc dr Marija Miljković, sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

U oblasti likovnog stvaralaštva, žiri su činili akademski slikar Miroslav Šavelić i vajar Stefana Živković.

Nagrade u vidu diplome, knjiga i novčanog iznosa, obezbedili su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“ Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još