• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici promovisana knjiga Igora Vukadinovića – Autonomija KiM u Srbiji 1945-1969

Istoričar dr Igor Vukadinović promovisao je u Gračanici svoju knjigu ’’Autonomija Kosova i Metohije u Srbiji 1945-1969’’.

Knjiga ovog mladog autora hronološki obuhvata period od 1945. godine, kada je autonomija zvanično uspostavljena, do 1969. godine, kada je došlo do njene korenite transformacije kroz ustavne promene i donošenje Ustavnog zakona Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo.

“Ova moja knjiga sadrži taj jedan pomalo dosadan pravnički termin autonomija, međutim zapravo je on u naslovu vrlo bitan i ta reč zapravo pokazuje da od te 1945. godine Kosovo i Metohija ima potpuno drugačije značenje, počinje jedna potpuno nova faza i potpuno novi problemi se otvaraju i ta reč počinje da simbolizuje nove probleme i na kraju krajeva današnji problemi koje republika Srbija ima na Kosovu i Metohiji uglavnom su povezani sa tom autonomijom”, kaže autor.

Knjjiga je naučno bazirana i sadrži ne samo na srpske i jugoslovenske izvore, već albanske, što je autora dovelo na Kosovo, odnosno u Gračanicu.

“Gračanica mi je predstavljala bazu za moja istraživanja i u Prištini i u Tirani, odavde sam putovao i zbog toga mi je sad posebno drago da evo nakon četiri godine u istom ovom Domu kutlure gde sam i tada bio smešten sada imam priliku da predstavim svoje istraživanje”, kazao je Vukadinović na sinoćnjoj promociji.
Istoričar Aleksandar Gudžić kaže da ova knjiga predstavlja svojevrsni udžebenik za sve one koji žele bliže da se upoznaju sa problemom autonomije Kosova i Metohije posle Drugog svetskog rata.

„Ono što predstavlja posebnu vrednost ove knjige je njena izvorna podloga. Kolega Vukadinović je dopustio da ga izvori vode, dokumenti. Kao detektiv, on kao detektiv koristi izvornu građu dokumenta i na taj način rekonstruiše prošlost, koristio je građu domaćih ali i stranih arhiva, koristio je građu arhiva Srbije, arhiva Jugoslavije, arhiva Vojvodine ali i onih arhiva koje često ne posećuju istraživači a to su državni arhiv u Tirani i arhiv Kosova i Metohije u Prištini“.

Istoričar Marko Marković je pohvalio svog kolegu Vukadinovića što se, kako kaže, bavio istraživanjem Kosova, te izrazio želju da što više istraživača krene njegovim putem kojim bi sagledali prošlost i uvidelli greške tadašnjih političkih elita.

“Sama tema autonomije KiM koju je kolega Vukadinović detaljno razradio jeste deo šireg političkog i pravnog procesa federiranja Jugoslovenske i socijalističke federacije koja je na kraju rezultirala prekomponovanjem i raspadom države. Kao istraživač i istoričar želim da izrazim veliko zadovoljstvo što je ova knjiga ugledala svetlost dana jer predstavlja sjajnu polaznu osnovu za dalja naučna i istorijska istraživanja u oblasti prosvete, kulture, ekonomije, politike i istorije KiM“, rekao je Marković.

Igor Vukadinović je rođen 1990. godine u Novom Sadu. Osnovne i master studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je 2020. godine na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njagovo polje interesovanja su savremena srpska i balkanska istorija, sa posebnim akcentom na autonomiju Kosova i Metohije i srpsko-albanske odnose.

Za monografiju „Autonomija Kosova i Metohije u Srbiji (1945–1969)“, dobio je nagradu Matice Srpske za istoriju „Ilarion Ruvarac“ za 2021. godinu.

Comments

Pročitaj još