• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige istoričara Igora Vukadinovića sutra u Gračanici

Promociju knjige „Autonomija Kosova i Metohije u Srbiji 1945-1969“ istoričara Igora Vukadinovića biće održana u utorak 14. novembra, u 19 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture Gračanica.

O knjizi če, pored autora, govoriti istoričari doc. dr Jovan Aleksić i Aleksandar Gudžić i direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković.

Knjiga hronološki obuhvata period od 1945. godine, kada je autonomija zvanično uspostavljena, do 1969. godine, kada je došlo do njene korenite transformacije kroz ustavne promene i donošenje Ustavnog zakona Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo. Autor u knjizi prikazuje istoriju autonomije Kosova i Metohije ali i rekonstruiše političke, društvene, ekonomske i kulturne procese koji su se na ovom prostoru odvijali od formiranja prvih samoupravnih organa vlasti Kosova i Metohije u poslednjoj fazi Drugog svetskog rata do preobražaja kosovskometohijske autonomije u Socijalističku Autonomnu Pokrajinu Kosovo i faktičke suspenzije republičke vlasti na tom prostoru.

Igor Vukadinović rođen je 1990. godine u Novom Sadu. Osnovne i master studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je 2020. godine na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njegovo polje interesovanja su savremena srpska i balkanska istorija, sa posebnim akcentom na autonomiju Kosova i Metohije i srpsko-albanske odnose. Za monografiju „Autonomija Kosova i Metohije u Srbiji (1945–1969)“, dobio je nagradu Matice Srpske za istoriju „Ilarion Ruvarac“ za 2021. godinu.

Comments

Pročitaj još