• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Dok je Kurti na vlasti nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će jedna od tema večerašnjeg razgovora u Parizu biti dijalog Beograda i Prištine, ali da ne veruje da će tu biti ikakvog napretka dok je god je na čelu privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

“I nema velike filozofije, mislim da je svima njima sad jasno, na zapadu, da Kurti uopšte ne želi da formira zajednicu Srpskih opština, da ne želi nikakav napredak u dijalogu, a da su sve ostalo bilo balkanski trikovi koji mogu da upale jedan put ili dva puta, ali dugoročno svakako ne”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će u Parizu biti reči o dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da je za Beograd važno da sačuva mir i životi Srba na KiM. “Ne verujem da će bilo kakvog ozbiljnijeg napretka, posebno ne do formiranja ZSO dok je na vlasti u Prištini Kurti. Da stvari potpuno jasno i čisto postavimo onakve kakve jesu”, rekao je predsednik.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do sastanka sa Kurtijem rekao je rekao da ne planira takav sastanak i da ne bi ni znao o čemu da razgovara sa njim. Vučić je rekao da ga čudi i sastanak predstavnika BiH sa Kurtijem.

“On je birao sa kojim predstavnicima Bosne i Hercegovine će da se sastane. Čudno da su oni to prihvatili. Pa se onda pitam kakvi su to dvostruki aršini, licemerni pristupi. Rešavanju problema na prostoru bivše Jugoslavije gde negde priznajete teritorijalni integritet i tražite da se poštuje teritorijalni integritet. A s druge strane, onome od koga tražite da poštuje teritorijalni integritet, integritet njegove zemlje ne priznajete. Ali dobro, valjda i to dobro za nas da znamo gde smo, da znamo sa kim imamo posla”, rekao je Vučić.

Vučić obavio dva razgovora s Makronom na mirovnom forumu, večeras ponovo “u četiri oka”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Parizu, gde se održava mirovni forum, razgovarao na kratko u dva navrata sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da će večeras sa njim imati i razgovor u “četiri oka”.

“Na kratko u dva navrata sam razgovarao sa predsednikom Makronom, da vas obavestim večeras verovatno u Jelisejskoj palati imamo i sastanak – bilateralu, jedan na jedan. To je večeras u 20.15, a posle toga još važnih aktivnosti imamo i večeru sa regionalnim i svetskim liderima”, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Očekujem mnogo toga i uputiću poziv Makronu da u najkraćem vremenskom periodu poseti Srbiju. “I ja ga očekujem, može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, nadam se tome”, rekao je Vučići dodao da je predsednik Francuske danas izuzetno zauzet jer je u Parizu prisutno više od 20 državnika.

“On je zaista pokazao ogromno poštovanje prema Srbiji, i čast svim građanima naše zemlje. Razgovaraće sa predsednikom Srbije o svim važnim i bilateralnim, ali i svim evropskim pitanjima”, rekao je Vučić.

Makron sada preuzima važne inicijative kako na planu klimatskih promena, tako i uspostavljanja mira u rusko-ukrajinskom sukobu i u palestinsko-izraelskom. “Mogli ste da vidite da od prvobitne velike osude Hamasa, sada polako javno mnjenje i u Francuskoj i Belgiji, zbog društvenih mreža, ali zbog samih događaja, prelazi skroz na drugu stranu”, napomenuo je Vučić.

Comments

Pročitaj još