• Početna>
  • Vesti>

NPP: Predstavu “Princeza Snežana i 10 patuljaka” po tekstu Branka Kockice gledaće deca širom KiM

Pozorišna predstava “Princeza Snežana i 10 patuljaka” biće izvedena pred publikom u Domu kulture “Trepča” u Zvećanu 13. novembra u 12 časova, a dan kasnije u istom terminu i u Domu kulture u Donjoj Gušterici.

Predstava “Princeza Snežana i 10 patuljaka” po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice) je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Doma kulture “Gračanica”. U predstavi glume studenti Dramskog odseka ovog fakulteta, a autorski tim (muzika, scenski govor, scenski pokret, koreografija) čine njihovi profesori.

“Komad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Oni, kroz ovu predstavu, prvi put “zalaze iza kulisa” i upoznaju se sa osnovnim pozorišnim terminima: dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti… upoznaju razliku između tragedije i komedije… i sve to kroz interakciju sa glumcima. Publika (deca) u toku predstave ima priliku da zajedno sa glumcima glumi u pojedinim scenama i na taj način direktno učestvuje u pozorišnoj magiji. Kako radnja odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje”, rekao je reditelj Igor Damnjanović koji je svoju režiju posvetio Branku i Caci.

“Od 2002. godine imam čast, privilegiju i zadovoljstvo da se družim i radim sa Brankom i njegovom suprugom, rediteljkom Slobodankom Cacom Aleksić (1941-2019) u pozorištu “Puž” u Beogradu, čiji su osnivači. Ovo dvoje divnih ljudi je na najlepši način obeležilo jedan veliki deo mog života, kao i života moje dece. Kada sam Branku izrazio želju da bih ovaj njegov komad postavio na sceni Narodnog pozorišta u Prištini u Domu kulture “Gračanica”, i to u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica), i da će studenti Dramskog odseka tog fakulteta tumačiti likove u njegovom komadu, i da će tu predstavu, koju su gledale generacije i generacije beogradske dece, imati priliku da vide deca u srpskim sredinama širom Kosova i Metohije… sa oduševljenjem je pristao i ustupio tekst Narodnom pozorištu u Prištini bez naknade”, dodao je Damnjanović.

Za scenski govor u komadu je zadužena Andrijana Videnović, koreografkinja je Vera Obradović, scenski pokret je rešio Miodrag Krčmarik, a scenografiju i kostimografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

U predstavi igraju: Miloš Mitrović kao brat Grim – Miša, Slaviša Ćuković kao brat Grim – Slaviša, Anđela Petrović kao Snežana, Filip Paprić kao kralj – lovac – dvorjanka – princ i Petra Zamboni kao kraljica.

Tehnički direktor je Dejan Stepić, majstori svetla i tona su Dragan Ilić i Vladan Pavić, garderoberka je Radojka Šćepanović, šmikerka Dragana Lekić, a organizator Ivan Stojković.

Predstava “Princeza Snežana i 10 patuljaka” je premijerno izvedena 28. februara 2023. u Domu kulture “Gračanica” u Gračanici.

Comments

Pročitaj još