• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Dve srpske kuće opljačkane u prethodna dva dana u selu Miloševo u opštini Obilić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su dve srpske kuće opljačkane u prethodna dva dana u selu Miloševo u opštini Obilić i prema prvim procenmama njima je ukradena poljoprivredna mehanizacija, a kuće ispremetane tako da će se dodatne razmere štete tek utvrditi.

“Ovo selo je etnički gotovo očišćeno od Srba, a svega nekoliko srpskih porodica koje su ostale da žive u ovom mestu sada dodatno strahuju za svoju imovinu, ali i za svoju bezbednost, posebno imajući u vidu da su se njihovi domovi već nalazili na meti albanskih ekstremista” stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Budući da je ovim porodicama poljoprivreda glavni izvor egzistencije, jasna je namera albanskih izgrednika koji su izveli ovaj sramni čin da preostale Srbe ostave bez uslova za goli život i zauvek ih proteraju sa kućnog praga, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da gotovo svakodnevno upozorava predstavnike međunarodnih institucija o konkretnim slučajevima ugrožavanja osnovnih ljudskih prava Srba na KiM koji se danas, u 21. veku odvijaju pred očima svih međunarodnih misija koje deluju na prostoru KiM, ali kako navode, adekvatne reakcije nema.

“Verbalno nasilje prema srpskom narodu koje koriste političari iz Prištine, lančano se prenosi na svakodnevni život ljudi koji žive na prostoru KiM i generiše incidente na terenu” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još