• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: ZSO u skladu sa Ustavom i bez izvršne vlasti

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer kazao je da nacrt Statuta Zajednice srpskih opština treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja.

„Rekli smo mnogo puta da Asocijacija većinski srpskih opština treba da bude u skladu sa trenutnim kosovskim Ustavom. Ne treba da budu zahtevane ustavne promene. Treba da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda i ne treba da ima izvršna ovlašćenja. Ne treba da bude dodatni nivo upravljanja (vlasti)“, rekao je Hovenijer na konferenciji za medije u Prištini.

„Smatramo je od strane EU i SAD pripremljen na način da u potpunosti poštuje kosovski Ustav“.

Naglasio je da je to mnogo puta poručeno i od strane SAD-a. Takođe je naveo da će poslednju reč imati Ustavni sud.

„Ne treba da bude dodatni nivo upravljanja (vlasti). Treba da bude u skladu sa stavovima koji su izneti od strane Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara. Verujemo da je nacrt ovog Statuta koji je dostavljen Vladi Kosova ispunio sve ove kriterijume, da ih zadovoljava. Verujemo da je napisan u skladu sa Ustavom Kosova. Ali postoji samo jedan entitet koji na kraju može doneti odluku o tome da li je u skladu sa Ustavom Kosova ili ne i to je Ustavni sud. Kao što je premijer Kurti rekao u Skupštini Kosova prošlog petka, jedna od odredbi u ovom nacrtu statuta je da će on ići na Ustavni sud, kako bi i on mogao da uradi svoju procenu pre nego što stupi na snagu. Čujem mnogo pitanja i komentara i gotovo histeriju u vezi njegove ustavnosti i to nam se čini pogrešnim, jer je pažljivi rad uložen u nacrt Statuta i odredbe koje osiguravaju da jedno telo na Kosovu koje zapravo ima mogućnost i vlast da utvrdi njegovu ustavnost, Ustavni sud, imati mogućnost da to učini pre nego što stupi na snagu“.

Na pitanje zašto se toliko drži u tajnosti taj predlog, Hovenijer je kazao da „nema ničeg tajnog u ovome“.

„Postoji vreme u kome je javnost upoznata sa stvarima, postoji vreme kada poverljiva diplomatska razmena ide napred i nazad kako sužavate razlike i radite druge stvari. Ne mislim da neko duguje izvinjenje zbog održavanja poverljivih ili diskretnih razgovora sa Vladom Kosova o vrlo osetljivim pitanjima. U odgovorajauće vreme verujem da će javnost imati priliku da proceni nacrt statuta. To vreme će biti određenu u kombinaciji Vlade Kosova i Miroslava Lajčaka“, kazao je on.

Naglasio je da neće biti ni autonomije.

„Mogu da ponovim ono što sam rekao ranije – SAD zagovaraju čvrsto ideju da Asocijacija opština sa srpskom većinom trba da poštuje trenutni kosovski Ustav i odluke Ustavnog suda, ne treba da bude dodatni nivo uprave, ne treba da bude nikakvo izvršno telo. Ne vidim kako možete imati autonomiju pod tim uslovima. Nemate“, kazao je ambasador SAD-a.

Naglasio je i da postoji hitnost i želja da se vidi brzi napredak u pregovorima Beograda i Prištine i da se o tome razgovara sa predstavnicima Vlade u Prištini.

„Nema razloga da Vlada Kosova ne napreduje sa nacrtom statuta. Premijer je izjavio svoju spremnost i prhvatio je u celosti pre svega nekoliko nedelja. Mi takođe radimo da vidimo da je to učinjeno kao element naše šire strategije. Nije uz pitanju samo Asocijacija sa većinski srpskim opštinama, ne može biti. U pitanju je postizanje kompletne i cele implementacije obaveza i sporazuma od strane Kosova i Srbije u okviru Osnovnog sporzuma i Ohridskom implementacionog aneksa“, kazao je Hovenijer.

Comments

Pročitaj još