Dačić: UNESCO da zaštiti kulturno nasleđe na KiM

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je za Srbiju bitno da UNESCO uloži maksimum napora za zaštitu kulturnog nasleđa na KiM jer je, prema njegovim rečima, u opasnosti.

“Srbija izuzetnu pažnju poklanja UNESCO-u, organizaciji koja je stvorena da bi se čuvalo kulturno nasleđe širom sveta, za Srbiju je to od izuzetnog značaja zato što mi imamo deo našeg kulturnog, istorjiskog i verskog nasleđa koji je u opasnosti i nalazi se na Kosovu i Metohiji, a to su četiri naše svetinje – manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška”, rekao je Dačić.

On je nakon govora na 42. zasedanju Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu naveo “da je obaveza Srbije da uradi sve što može da spreči relativizaciju i preimenovanje kulturnog nasleđa u skladu sa pokušajima Prištine, u tzv. kosovsko nasleđe, sa željom da KiM, sa prištinske strane, postane punopravni član UNESCO-a”.

“Mi smo to uspeli da sprečimo 2015. godine, oni su to pokušali da ponove 2017. i budući da je ovo najviši skup u toku jedne godine, znači godišnja Konferencija UNESCO-a, mi redovno učestvujemo na visokom nivou i u razgovoru koji sam imao sa generalnom direktorkom UNESCO Odri Azulej konstatovano je da u poslednjim godinama nema pokušaja Prištine da postane član UNESCO-a, jer su svesni da nemaju većinu”, naveo je Dačić.

Dačić je istakao da je naša situacija u ovom trenutku, kad je reč o pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Srbije, a kada je reč o UNESCO-a, stabilna.

“Za nas je bitno da UNESCO uloži maksimum napora za zaštitu našeg kulturnog nasleđa na KiM”, rekao je Dačić i zahvalio se generalnoj direktorki i UNESCO-u kao organizaciji.

Comments

Pročitaj još