• Početna>
  • Vesti>

Kurti imenovao direktora “Instituta za ratne zločine”

Foto: Kabinet premijera Kosov

Kosovska Vlada imenovala je danas Atdea Hetemija za direktora “Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu”. Kako je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti na sednici Vlade ovaj institut će “adresirati zločine Srbije u ratu 1998-1999. godine”.

“Žrtvovanje našeg naroda je velika, ratne rane su duboke i još uvek prisutne. Bol je beskrajan. Dokumentovanjem zločina i ratne štete, i mi delimo bol i činimo tragičnu istoriju kosovskih Albanaca u vezi sa zločinačkom Srbijom šire poznatom. Ovo važi za očuvanje istorije i sećanje na prošlost”, rekao je Kurti obraćajući se na sednici Vlade Kosova.

Kurti je naglasio da je rešavanje zločina i nanesene štete moralna obaveza Kosova, te da je dužnost svakoga sećanje na žrtve.

“Rane su još mlade. Otvorene su za hiljade članova porodica preko 1.600 ljudi koji su nasilno nestali tokom rata. Prioritet nam je rasvetljavanje sudbine i lokacije nestalih”.

On je rekao da su tokom ove godine izvršena iskopavanja na 11 lokacija na teritoriji Kosova, od kojih sun a pet pronađeni ostaci šest osoba koje su potom ekshumirane. U toku je DNK analiza.

Kazao je da je glavni izazov za rasvetljavanje slučajeva nestalih nedostatak pouzdanih informacija i, kako je naveo, odbijanje saradnje od strane Srbije.

“Kao Vlada, maksimalno vodimo računa o nasleđu rata na Kosovu. Osnovali smo Državnu Komisiju za istraživanje i dokumentovanje kulturnog nasleđa uništenog tokom rata 1998-1999. Pokrenuli smo projekat obeležavanja sećanja na ubijenu decu, koja su nestala ili izgubila živote u ratnim uslovima. Izrađujemo Strategiju za tranzicionu pravdu, uz učešće i doprinos grupa žrtava. Kao odgovor na nekažnjivost ratnih zločina na Kosovu, uklonili smo zakonske prepreke za suđenje ratnim zločincima u odsustvu. Izmenama koje smo uneli u relevantno zakonodavstvo, naše pravosudne institucije mogu krivično goniti i kažnjavati počinioce ratnih zločina u odsustvu, gde god da se nalaze”, kazao je Kurti.

Istakao je i da je ratni zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde. “Srbija se mora smatrati odgovornom za zločine počinjene na Kosovu. One nisu propisane. Dakle, ne može biti amnestije za zločine srpskog okupatora i agresora tokom rata na Kosovu”.

Comments

Pročitaj još