• Početna>
  • Vesti>

Vrhovni sud potvrdio presudu – 13 godina Vukotiću; Vlajić: Od Nirnberga do Haga nikome se nije ovako sudilo

Foto: Gazeta ekspres

Kosovski vrhovni sud potvrdio je kaznu Zoranu Vukotiću iz Vučitrna, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1999. godine.

Njegov advokat ukazuje na povrede u postupku i najavljuje podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti.

Zoran Vukotić osuđen je još jula 2021. godine na deset godina zatvora zbog navodnog silovanja Albanke, što su odmah pozdravili najviši prištinski zvaničnici, uključujući kosovsku predsednicu i premijera.

Isti sud ga je takođe na 10 godina osudio i u ponovljenom postupku novembra prošle godine, a nakon što je prethodno Apelacioni sud odbio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog povreda u postupku.

U međuvremenu su odbrana i kosovsko specijalno tužilaštvo uputili žalbe Apelacionom sudu u Prištini.

Ovaj sud je, međutim, aprila meseca saopštio da je odlučio da preinači presudu Osnovnog suda i poveća kaznu zatvora sa 10 na 13 godina.

I dok su iz Apelacionog suda tada naveli da je kazna „srazmerna i potpuno opravdana“, advokat Vukotića, Nebojša Vlajić kazao je da presuda stoji na staklenim nogama, kao i da bi „ozbiljnije“ razmatranje dovelo do ukidanja, dok je ujedno najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud je, međutim, sada odlučio da potvrdi presudu Apelacionog suda.

O tome je danas javnost izvestio kosovski rehabilitacioni centar za žrtve torture, navodeći da pozdravlja odluku.

„Ovo označava epilog u ovom slučaju i sada imamo prvu preživelu koja je svojom odlučnošću i nepokolebljivom podrškom KRCŽT-a tokom celog procesa trijumfovala na svim pravosudnim nivoima“, poručili su.

Branilac Zorana Vukotića, međutim, tvrdi da je ovom presudom prekršen zakon.

Kaže da mu sada preostaje da uloži vanredni pravni lek, odnosno zahtev za zaštitu zakonitosti.

Vlajić će ovaj zahtev podneti u narednim danima.

On ostaje pri tvrdnji da je „presuda na staklenim nogama“, te dodaje da je Vrhovni sud načinio povredu prema njegovom klijentu.

Vlajić podseća da je Vukotiću još pre pet godina u odvojenom predmetu suđeno za ratne zločine, te naglašava da zbir izrečenih kazni prelazi maksimalnu.

„Izriču mu pojedinačne kazne koje prelaze maksimum kazne. Maksimalna je 15 godina. Njemu je već izrečeno za jedan događaj 6 i po, što, kada se sabere sa 13, prelazi maksimalnu kaznu“, naveo je Vlajić.

Zoran Vukotić osuđen je na 6 i po godina još 2018. godine u postupku za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, tj. zbog zlostavljanja albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999, izvestili su tada prištinski mediji.

„Više od 15 ne može, to mora da bude jedinstvena kazna i jedinstveno suđenje. Nikome se od Nirnberga do Haga nije sudilo na taj način da mu se za svaki događaj izriču pojedinačne kazne“, dodaje ovaj advokat.

Naglašava da će upravo to biti argumentacija u zahtevu za zaštitu zakonitosti.

„Mora da se vodi jedinstven postupak i da se izrekne jedinstvena kazna“, naglasio je Vlajić.

Vukotić se nalazi u zatvoru kod Podujeva još od vođenja prethodnog postupka za ratne zločine.

Comments

Pročitaj još