Šta je rekla Vjosa Osmani američkom ambasadoru?

foto shutterstock/ youtube printscreen/ MINA

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se 2. novembra u Prištini sa ambasadorom SAD na Kosovu Džefrijem Hovenijerom.  Tema sastanka bila su kako je većina medija izvestila “najnovija dešavanja na Kosovu, dijalog i ostala pitanja od zajedničkog interesa”.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Osmani je sudeći prema izvornom saopštenju koje je prenela Koha rekla: “Nacrt statuta Udruženja treba da bude predmet razmatranja Ustavnog suda”.

Većina  medija koji su izveštavali o ovom susretu, izveštavali su na taj način.

Ipak, jedan je odlučio da u naslovu iskoketira sa istinitošću informacije, da je proizvoljno dopuni i dobije naslov koji bi svakako privukao pažnju javnosti.

Naime, portal Srbija danas je o ovom susretu  Osmanijeve sa američkim ambasadorom izvestio u tekstu pod naslovom “PRETERANI OPREZ ILI NOVA SABOTAŽA?! Osmani daje zeleno svetlo za formiranje ZSO ali ima jedan USLOV”.

https://www.sd.rs/vesti/kosovo/kosovo-vjosa-osmani-zso-ustavni-sud-2023-11-02

Naslov daje informaciju koja navodi čitaoca na pomisao da je Osmani pristala na formiranje Zajednice srpskih opština, ali da ima jedan uslov koji je ili izraz “preteranog opreza” ili “nova sabotaža”.

Klikom na tekst, nailazima na zvanično saopštenje koje je Kabinet kosovske predsednice izdao povodom tog susreta, a koje je tog dana prenela prištinska Koha, na čiju vest  se SD i poziva.

“Predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani rekla je danas da bi nacrt statuta Zajednice sprskih opština koji je predstavila Evropska unija trebalo da razmotri ustavni sud.

Osmani je to rekla na sastanku sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefrijem Hovenijerom, saopšteno je iz njenog kabineta, prenosi Koha.

Kako se navodi, na sastanku je bilo reči i o najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga Beograda i Prištine, a Osmani je istakla “važnost bliske saradnje sa SAD” za postizanje napretka u tom procesu.

“Velika petorka” je nedavno Beogradu i Prištini predstavila plan za nastavak dijaloga, a koji se odnosi i na formiranje ZSO.

To je apsolutno sve što će čitalac naći u tekstu. Dakle, nigde nema obrazloženja kada je, u kojoj rečenici, Osmani rekla: “Dajem zeleno svetlo za formiranje ZSO, ali imam jedan uslov”.

Takođe, u tekstu nema preko potrebnog podsećanja na ranije primere “sabotaže” ili mera “preteranog opreza” koje je do sada Priština preduzimala a čije postojanje u prošlosti daje osnova autoru da sumnja i da se pita.

Portal Koha nudi mogućnost prevođenja sadržaja sa albanskog na srpski jezik, pa je svakom čitaocu lako da se uveri u izvorni oblik vesti, na osnovu koje je SD odradila članak.  Novinar Kohe je ovaj tekst objavio pod korektnim naslovom: “Osmani kaže da nacrt Udruženja treba da ide u Ustavni sud”.

https://www.koha.net/en/arboretum/397776/Osmani-says-that-the-draft-of-the-association-should-go-to-the-constitutional/

I ostali portal I mediji koji su izveštavali o ovome, držali su se informacija datih u saopštenju kabineta Vjose Osmani.

Važno je voditi računa o savršenom saglasju naslova i teksta. Naslov je pozivnica čitaocu da se posveti članku. U ovom slučaju, naslov je manipulativan, iza koga stoji praznina jednog šturog, svakodnevnog i ni po čemu ekskluzivnog saopštenja. 

Glavna i odgovorna urednica Kontakt plus radija Daniela Tomašević o manipulativnim naslovima u medijima:

Comments

Pročitaj još