• Početna>
  • Vesti>

Milica Andrić Rakić: Društvene mreže ogromna pretnja za informacioni prostor

Foto: Radio Mitrovica sever

Građani imaju poverenja u lokalne medije  koji sa Kosova izveštavaju na srpskom jeziku, ne samo u lokalu već i u Srbiji rekla je u podkastu Radio Mitrovica sever Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

„Ima jako puno razumevanja za to u koliko teškim okolnostima rade mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku, koliko su u izazovnoj situaciji u smislu finansijske održivosti, ali i najosnovnijeg funkcionisanja pristupa informacijama, posebno onim zvaničnim iz kosovskih institucija” rekla je Andrić Rakić.

Navodi da su I pored svih teškoća  uspeli tokom godina da izgrade određeni kredibilitet koji prevazilazi lokalnu zajednicu ovde i prenosi se na javnost u Srbiji, ali da ima mnogo prostora za poboljšanje.

Smatra da su društvene mreže ogromna  pretnja za informacioni prostor.

“Lažne vesti se brzo poizvode. Mi smo kod mladih ljudi, koji su učestvovali na poslednjoj aktivnosti NVO “Nova društvena inicijativa“,  videli da oni razumeju da ima mnogo dezinformacija u javnom prostoru, znaju da vrlo malom broju izvora mogu da veruju izbog toga se povlače od konzumiranja tradicionalnih medija. Vrlo retko idu direktno na sajt medija koji imaju određeni nivo kredibiliteta pa tu gledaju vesti, nego prosto sebi dozvoljavaju da se informišu  putem društvenih mreža. Oni veruju da to ne rade, to je dosta paradoksalno, jer tvrde da to njih ne interesuje, a u  suštini provode vreme na društvenim mrežama pa i te kako te informacije dolaze do njih van njihove volje” rekla je Andrić Rakić.

I tu postoji taj raskorak, da s jedne strane razumeju opasnost, ali rade ono što ne bi trebalo da rade, a to je povlačenje iz tradicionalnih medija i oslanjanje na društvene mreže, što je opasno. Čitava jedna debata u Evropskoj uniji se vodi o tome kako suzbiti dezinformacije“, objasnila je dodajući da se kampanja “Zbor građana“ , koji je pomenula kao aktivnost civilnog sektora prisutna širom Evrope.

Milica Andrić Rakić kaže da građani misle da je sam termin nezavisni mediji prevaziđen i da svaki medij ima ideološku pozadinu ili ima odeđen društveni stav koji nužno utiče na uređivačku politiku i oni smatraju da nema nezavisnih medija. To ne znači da nema medija kojem se ne može verovati. Samo je trenutno došlo do preispitivanja tog termina „nezavisni“.

Lokalni mediji koji izveštavaju sa Kosova rade u vrlo teškim uslovima, odlično razumeju koliko su opasne dezinformacije, u kojoj meri mogu da izazovu dramatične društvene posledice i u tom smislu su daleko oprezniji nego svi. Spremni su mnogo lakše da priznaju grešku nego neki ostali u Srbiji i tu je ta glavna razlika i vidi se da tu postaji jedan dodatni nivo odgovornosti kod lokalnih novinara, rekla je Milica Andrić Rakić.

„Mi razumemo i Srbe i Albance, vidimo koliko i jedni i drugi imaju iskrivljenu sliku prema onome što se dešava na severu Kosova ali i u drugim srpskim sredinama, i iz tog razumevanja tih iskrivljenih slika i odakle neke ideje dolaze, su oprezniji  i u tom smislu i igraju jednu užasno veliku ulogu u lansiranju slike realnosti u srpskim sredinama“, rekla je Andrić Rakić.

Comments

Pročitaj još