Kurti: Najnoviji nacrt o ZSO najnapredniji

Foto: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je nacrt međunarodnih predstavnika o Zajednici srpskih opština “neuporedivo napredniji” od prethodnih, dodajući da je Miroslavu Lajčaku uputio pismo sa primedbama na taj dokument.

Aljbin Kurti je novinarima u Peći rekao da, zarad poverljivosti nacrta međunarodnih predstavnika o ZSO, ne može da govori o primedbama i kritikama, ali da su one veoma važne.

Preneo sam to evropskom emisaru, preko mog zamenika Besnika Bisljimija, 24. oktobra, dva dana pre našeg sastanka u Briselu. Ovo je potpuno drugačiji nacrt, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam i uputio svoje primedbe i kritike”, rekao je Kurti.

Kurti je, kako prenose mediji u Prištini, naveo da je ponudio potpis samo kao deo paketa.

“Rekli smo da smo saglasni da potpišemo paket koji uključuje Osnovni sporazum, Aneks za implementaciju, kao i nacrt za koji smo prethodno uputili komentare, ali pošto nam je u Briselu rečeno da je normalizacija odnosa hitna, pristao sam da je potpisivanje prihvatanje, ali samo kao deo paketa”, rekao je Kurti i dodao da u paketu traži da Kosovo dobije status zemlje kandidata za EU i krene putem prijema u NATO.

Upitan zašto se nije sastao sa Lajčakom koji je danas i juče boravio u Prištini, Kurti je rekao da “nema potrebe da se sastaje sa njim”, jer ima druge obaveze.

“Moj zamenik Besnik Bisljimi se sastao i sve je u redu. Besnik Bislimi kontaktira i komunicira sa njim. Nije prvi put da imamo sastanak sa evropskim emisarom, ali to vodi moj zamenik, koji je odgovoran za evropske integracije, razvoj i dijalog”, naveo je Kurti.

Comments

Pročitaj još