• Početna>
  • Vesti>

Petković: Najavom o povećanju broja pripadnika KBS i KP, Kurti preti Srbima na KiM; Srpska lista: A svet to nemo posmatra

Foto: Klan Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na najavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija o povećanju broja pripadnika KBS-a i Kosovske policije, ocenivši da je cilj takve izjave “zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji “.

“Kurti je danas, najavom angažovanja dodatnih 500 tzv. policajaca i 600 pripadnika tzv. “KBS” u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na severu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji” izjavio je Petković.

Naime, kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na stranačkom skupu Pokreta Samoopredeljenje, da će Kosovo naredne godine imati 600 pripadnika KBS više i 500 policajaca više u odnosu na ovu godinu, prenosi Koha.

“Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija. Poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju “neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu”, Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem” saopštio je tim povodom Petković.

Petković je naglasio da “Kurtijeva specijalna policija, a posebno paravojna formacija “KBS”, nema šta da traži u većinski srpskim sredinama, jer Srbi su sami, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive”.

“Ovo, dakle, nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko “Kosovo”, a jačanje policije i “KBS” je sredstvo da dođe do tog cilja. Osim što je eksplicitna pretnja stabilnosti regiona, Kurtijeva militarizacija je i simptom ekonomske neodrživosti samoproglašenog “Kosova”, jer socijalni problemi se ne mogu rešavati tako što se nezaposlenim mladim Albancima u ruke daju puške, već tako što se izgrađuje privreda” stoji u saopštenju.

Petković na kraju dodaje da kome do sada nije bilo jasno, “danas je valjda očigledno da je prvi i najvažniji korak ka mirnom i stabilnom regionu odlučno obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegove ratoborne politike”.

Srpska lista: A svet to nemo posmatra

Ovu izjavu kosovskog premijera i iz Srpske liste ocenjuju kao pretnju srpskom narodu.

“I pored jasnih poziva iz međunarodne zajednice da se zaustavi dalja eskalacija a Priština započne sa deeskalacijom i formiranjem Zajednice srpskih opština, Aljbin Kurti je danas dao izjavu da ga niko neće zaustaviti ni na severu ni na jugu a da će u tu namenu sledeće godine angažovati još 500 policajaca i 600 pripadnika KBS, što je očigledna pretnja Srbima i na severu i na jugu Kosova i Metohije” navodi se u saopštenju.

Iz Srpske poručuju da formiranje dodatnih jednonacionalnih oružanih formacija u ovakvom trenutku jesu odraz očigledne želje da se umesto dijalogom problemi rešavaju militarizacijom ovog prostora i oružanim formacijama.

“Težina ove pretnje je još veća jer je Aljbin Kurti u prethodnom periodu izjavio da polovinu Srba treba proterati a polovinu uhapsiti, kao i da će Srbi platiti i patiti, a onda su Srbi bili prebijani, hapšeni, ugnjetavani a svet je to nemo posmatrao. Zato pozivamo međunarodne aktere da podignu glas i spreče Kurtijeve planove koji bi svojim ostvarenjem značio progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje policijske države u pokušaju” stoji u tekstu.

Comments

Pročitaj još