• Početna>
  • Vesti>

Elek: Šleperi su na terminalu u Prištini, očekuje se da lekovi sutra stignu do zdravstvenih ustanova

Foto: Radio Mitrovica sever

Medicinski materijal koji je juče ušao na područje Kosova još uvek nije stigao do zdravtvenih ustanova, a očekuje se da će biti dopremljen sutra, rekao je za Tanjug direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek. Prema njegovim saznanjima, tri šlepera sa lekovima i infuzionim rastvorima, trenutno se nalaze na carinskom terminalu u Prištini.

Elek podseća da je ovo prva pošiljka medicinskog trebovanja koja je stigla na Kosovo nakon dve godine i tri meseca. Dodaje da su razlog administrativne prepreke koje je uvela Priština.

Ocenjuje da je ova isporuka stigla zahvaljujući velikim diplomatskim naporima Beograda, da je veoma značajna ali da je dugoročno rešenje neophodno.

Najveći problem zdravstvenih ustanova u srpskim sredinama jeste nedotatak fizioloških rastvora i antibiotika, a ponestaje i anestetika.

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je juče da je kontigent srpskih lekova stigao na Kosovo i da će uskoro biti dopremljen zdravstvenim utanovama, zahvaljujući kako je rekao “intenzivnoj i dugoj diplomatskoj borbi Beograda”.

Comments

Pročitaj još