• Početna>
  • Vesti>

Odluka RIK o obrazovanju izbornih komisija za Prištinu, Peć, Kosovku Mitrovicu, Goru, Gnjilane

Foto: RIK

Republička izborna komisija donela je Odluku o određivanju jedinica lokalne samouprave u kojima će RIK obrazovati lokalne izborne komisije u stalnom sastavu za sprovođenje izbora za narodne poslanike zakazanih za 17. decembar. 

Kako se navodi u odluci donetoj u petak uveče na 11. sednici, RIK će obrazovati Gradsku izbornu komisiju za grad Prištinu, koja će biti nadležna za obavljanje poslova na sprovođenju izbora na teritoriji jedinica lokalne samouprave Kosovskog upravnog okruga.

Biće obrazovane i opštinske izborne komisije za opštine Peć (za biračka mesta na tetritoriji Pećkog upravnog okruga), Gora (za mesta u Prizrenskom upravnom okrugu), Kosovska Mitrovica i Gnjilane (Kosovsko-pomoravki upravni okrug).

Stalni sastav tih lokalnih izbornih komisija činiće predsednik i šest članova i njihovi zamenici koji će se imenovati na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Potsetimo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se u petak, 3. novembra pisanim zahtevom šefu OEBS na KiM Majklu Davenportu od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na Kosovu zaključno sa 2020. godinom.

Comments

Pročitaj još