• Početna>
  • Vesti>

Zbog gužvi registracioni centri rade i u subotu, saopštila kosovska vlada

Foto: Radio Mitrovica sever, registracioni centar Severna Mitrovici, arhiva

Vlada Kosova saopštila je da je povećan broj građana koji preregistruju svoja vozila na RKS tablice, te da će zbog mnogo zahteva svi centri za registraciju vozila u četiri opštine na severu raditi i u subotu 4. novembra.

Kosovska vlada donela je odluku kojom je omogućila preregistraciju vozila i nakon isteka roka sa finansijskim olakšicama. Do ove odluke došlo je nakon zahteva koji je direkcija policije za region sever uputila unutrašnjih poslova Kosova, što je za Radio Mitrovica sever ranije potvrdio Veton Eljšani, zamenik direktora policije za sever.

Kako je Eljšani rekao, zahtev su uputili nakon upita brojnih građana. Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je danas građane da iskoriste mogućnost registracije vozila, koristeći i finansijske olakšice u skladu sa odlukom Vlade.

Radio Mitrovica sever je posetio jedan od registracionih centara u Severnoj Mitrovici i razgovarao sa građanima. Većina njih kaže da nisu imali izbora, jer im Kosovo nije dozvoljavalo da nakon izlaska mogu da se vrate i kreću nesmetano, budući da te iste tablice smatra nelegalnim. S druge strane, policija je dozvoljavala kretanje vozilima sa KM i ostalim tablicama kosovskih gradova i nije pisala kazne, jer kako je Eljšani rekao ranije “to je političko pitanje”.

Međutim, iako je kosovska vlada dozvolila da za proces preregistracije sa finansijskim olakšicama rok bude mesec dana, ima građana koji nisu u mogućnosti da preregistruju svoja vozila.

Zoran iz Kosovske Mitrovice rekao je za Radio Mitrovica sever da je on auto kupio u maju 2022. i registrovao regularno na KM, a da sada niti može da se kreće preko prelaza, niti može da preregistruje vozilo. Takođe, pritužbe stižu i od građana koji su auta registrovali pre ovog datuma, ali da su zamenili saobraćajnu dozvolu, i zbog novog datuma na njoj ne mogu takođe da izvrše preregistraciju.

Međutim, i pored produženog roka, neki vlasnici vozila sa tablicama KM kažu da neće preregistrovati svoje vozilo, te da će ga prodati, pokloniti ili parkirati. Među njima je i Miloš iz Zvečana.

On kaže da svoj stav bez obzira na prepreke i probleme sa kojima se suočio kao i mnogi građani, ipak neće preregistrovati svoje vozilo. “Ne prihvatam. Toliko toga se izdešavalo upravo zbog tih tablica, a i iz svog ličnog uverenja, neću preregistrovati svoje vozilo. Kad krenu da kažnjavaju, parkiraću ga u dvorištu” kaže Miloš, vidno rezigniran.

Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova kampanju za registraciju sa finansijskim olakšicama vodi i putem sms poruka na brojeve koje Srbi koriste kod kosovskih provajdera.

Podsetimo, pitanje registarskih tablica izazvalo je brojne krize na severu Kosova. Direktor Policije za region sever Nenad Đurić suspendovan je prošle godine , jer je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS, Nakon toga Srbi su masovno napustili institucije Kosova na severu, uključujući i pravosuđe.

Politikolog Ognjen Gogić kaže za Radio Mitrovica sever da su Srbi na severu došli u situaciju da se pokaju što nisu uzeli tablice. “Tablice su više bile izgovor, nego suština, a zvanilni odgovor je bilo napuštanje institucija” i podsetio na sporazum koji je ranije postignut i potpisan o registarskim oznakama u Briselu.

Bila je situacija “kajaćeš se ako uzmeš RKS tablice, kajaćeš se ako ne uzmeš” rekao je Gogić.

Beograd i Priština su 23. novembra 2022. u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa postigli dogovor o registarskim tablicama. Sporazum je kasnije različito interpretiran od obe strane.

Comments

Pročitaj još