• Početna>
  • Vesti>

Tokom vikenda besplatni preventivni kardiološki pregledi u KBC Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Mitrovica sever

U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica će ovog vikenda (4. i 5. novembar) biti organizovani besplatni preventivni kardiloški pregledi na prijemnom odeljenju, u periodu od 8 do 16 časova.

U okviru preventivnih kardioloških pregleda, građani imaju mogućnost da urade elektrokardiogram (EKG), merenje krvnog pritiska, određivanje šećera u krvi, proveru triglicerida i holesterola.

Za ovakve preglede nije potrebno zakazivanje niti zdravstvena knjižica, već je dovoljno da samo dođete i da uradite pregled, rekla je dr Danica Radomirović zamenica direktora KBC Kosovska Mitrovica.

“Svima je već poznato da su kardiološki problemi vodeći u okviru bolesti građanstva, ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu. Postoje faktori rizika koji dovode do oboljevanja srca i krvnih sudova, i to je nešto što želimo da ovim preventivnim pregledima sprečimo. Faktori rizika koji mogu da dovedu do toga su pre svega gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost i porast krvnog pritiska. Merenjem krvnog pritiska, merenjem šećera, većom fizičkom aktivnošću je moguće sprečiti a samim tim i lečiti navedena oboljenja” navela je Radomirović.

U oktobru mesecu u KBC-u Kosovska Mitrovica su bila organizvana dva vikenda besplatnih preventivnih pregleda, a to su bili preventivni pregledi štitaste žlezde kao i hormona štitaste žlezde, ultrazvučni pregled dojke, a bio je i test tumor marker, koji je značajan za prostatu.

Poziv je upućen svim građanima, bez obzira na starost. Pregledi su besplatni a nije potrebno ni njihovo zakazivanje. Na pregled se može doći i bez zdravstvene knjižice.

Comments

Pročitaj još