• Početna>
  • Vesti>

Kurti danas izveštava Skupštinu o poslednjem sastanku u Briselu

Foto Koha( arhiva)

Premijer Kosova Aljbin Kurti, kako se očekuje danas će izvestiti Skupštinu o poslednjem sastanku u Briselu i dijalogu Kosova i Srbije. Početak sednice je predviđen u 11 časova.

Premijer Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić održali su u četvrtak prošle nedelje odvojene sastanke sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, nemačkom kancelarkom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. , italijanskim premijerom Đorđom Meloni i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Borelj je nakon sastanka rekao da Kosovo i Srbija nisu spremne za dogovor povodom novog evropsko-američkog predloga o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji je obema stranama predstavljen 21. oktobra.

Vlada Kosova saopštila je da je premijer Aljbin Kurti izrazio spremnost da potpiše Briselski i Ohridski sporazum, uključujući i nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji su prošle nedelje predstavile evroatlantske diplomate.

Ali, kako se navodi u saopštenju Vlade, Srbija je odbila potpisivanje sporazuma.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da se „ne radi o potpisivanju ili nepotpisivanju bilo čega”, već o „sprovođenju onoga što je jednom potpisano, ili što je u međuvremenu dogovoreno”, pozivajući se na predlog međunarodnih predstavnika.

Comments

Pročitaj još