• Početna>
  • Vesti>

Bezbednost u opštini Peć: Građani, institucije i NVO daju različite ocene

Peć (Foto Radio Goraždevac)

Institucije i predstavnici NVO sektora kažu da je bezbednost građana u opštini Peć na visokom nivou, međutim, rezultati ankete Radio Goraždevca pokazuju da se građani ne osećaju sigurno.

Portparol kosovske policije za Region Peći, Fadilj Gaši kaže da nema međuetničkih incidenata i da je bezbednost u opštini Peć na zadovoljavajućem nivou.

„Stanje u opštini Peć je stabilno. Bilo je nekih sitnijih incidenata ali sve u svemu stanje je mirno i stabilno. Tokom godine nismo imali međuetničkih incidenata. I u ranijim godinama uopšte nije bilo takvih incidenata. Možda je bilo dva incidenta ali je to policija sredila na pravilan način“, kaže Gaši.

Gaši dodaje da su glavni faktori koji mogu negativno uticati na bezbednost građana opštine Peć ekonomske prirode.

„Glavni faktori koju utiču na bezbednost u opštini Peć su ekonomski, socijalni, može uticati i nezaposlenost i tako dalje. To su glavni faktori koji mogu uticati na bezbednost ili na uznemiravanje mira i reda“, rekao je portparol kosovske policije za region Peći, Fadilj Gaši.

Veton Mujaj, generalni direktor nevladine organizacije „Oko Vizije“ iz Peći, kaže da je bezbednost u opštini Peć, na visokom nivou, kao i da nema međuetničkih konflikta.

„Ne vidim probleme na nacionalnom ili etničkom nivou. U svim gradovima sveta ima problema među ljudima. Ne vidim neko generalno mišljenje da neka nacija radi nešto loše za drugu zajednicu. Zavisi kako se to pokazuje na nivou Albanci-Srbi. Nekada se Srbi koji žive ovde su na liniji onoga što dolazi sa Severa ili iz Beograda. Dešavanja u septembru svi koji žive ovde videli su da je to nešto što ne bi trebalo da se dešava. Poslednjih godina živimo dobro u ovom delu regiona. Odnosu Srba i Albanaca pomaže nevolja, loš ekonosmki razvoj i mogućnost da se bolje živi. Ponekad je teško za mnoge porodice. Od prvog januara imamo viznu liberalizaciju, ne znam kako će biti, da li će mladi ljudi odlaziti u inostranstvo. Ali mislim da na etničkom nivou nema problematike u ovoj sredini“, kazao je Mujaj za Radio Goraždevac.

Na osnovu rezultata ankete koju su popunjavali građani na sajtu Radio Goraždevca dobili smo sledeće rezultate:

Na pitanje koliko često čuju da je bezbednost njihovog prijatelja bila ugrožena, 66,7% građana je odgovorilo da takve informacije dobija do pet puta godišnje.

50% građana koji su učestvovali u anketi na sajtu Radio Goraždevca kaže da je za takvu bezbednosnu situaciju kriv loš rad policije.

Kada je u pitanju bezbednost pojedinaca, 66,7% izjasnilo se da je njihova bezbednost bila ugrožena u proteklom periodu.

Comments

Pročitaj još