• Početna>
  • Vesti>

Zubin Potok: Policijski kontejneri umesto građevinskih mašina

Foto: RTS

Direkcija policije u Prištini obustavila je gradnju policijske stanice u Zubinom Potoku. U novim okolnostima, u kojima Srba u ovoj opštini nema u policiji, žitelji ističu da su zabrinuti, novim koncentrisanjem monoetničkog sastava policije.

Radovi su stopirani, ali je policija postavila kontejnere. Gradnja zgrade policijske stanice obustavljena je na zahtev grupe žitelja Zubinog Potoka srpske nacionalnosti.

„Jedan od problema je što trenutno u kosovskoj policiji nema zaposlenih Srba, ona je monoetnička, a takođe specijalne jedinice prisutne su sa dugim cevima“, kaže Milija Biševac iz Građanske inicijative za Zubin Potok.

„Nismo upoznati sa tim radovima, odnosno sa najavom da će tu biti nekih radova, tako da smo iznenađeni. Ovo zemljište je u državnom vlasništvu a škola je korisnik tog zemljišta tako da je nešto trebalo da se radi škola je trebalo da bude obaveštena o tome. Za nas nije sporno da se tu gradi bilo kakav objekat ako je to odluka nadležnih organa, ali smatramo da nije ni vreme ni mesto da se to radi sad kada je situacija napeta“, kaže Aleksandar Lazarević, direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić”.

Uprava škole je angažovala advokate kako bi ako ništa drugo onda stopirala dalje radove.

Iz policije tvrde da poštuju postupak izgradnje objekta.

Dvadeset trećeg oktobra dobili su građevinsku dozvolu za izgradnju prema Memorandumu o razumevanju potpisanim 10. decembra 2021. između policije i Agencije za civilnu registraciju.

Politički predstavnici Srba na severu tvrde da režim u Prištini iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice.

Građanski aktivisti u Zubinom Potoku ističu da sve i da nekakva odluka rukovodstva opštine Zubin Potok postoji, nije vreme za gradnju nove stanice jer su se okolnosti u bezbednosnom smislu drastično promeniile.

„Naravno, okolnosti su bile drugačije kad je sama odluka donesena i u to vreme su u kosovskoj policiji bili prisutni Srbi i nije bila monoetnička dok je sad apsolutno drugačije i još su prisutne spec jedinice koje dodatno uznemiravaju narod i naše učenike koji pohađaju školu svakodnevno“, kaže Biševac.

I iz građanske inicijative najavljuju tužbu.

Policija je u poslednjih godinu i po dana na severu Kosova izgradila više baza za smeštaj pripadnika interventne granične policije. Najveća baza je u Gornjem Jasenoviku na nekoliko kilometara od Zubinog Potoka.

Comments

Pročitaj još