• Početna>
  • Vesti>

Lajčak najavio ponovni dolazak Vučića i Kurtija u Brisel

Foto: Radio Mitrovica sever

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će uskoro pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Brisel radi razgovora o narednim koracima.

Lajčak je u svom nedeljnom pregledu na svojoj Fejsbuk stranici napisao da bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma o putu normalizacije, bez preduslova ili odlaganja.

Miroslav Lajčak je, u rezimeu prethodne nedelje na Fejsbuku, naveo da su tokom razgovora u Briselu Vučić i Kurti bili spremni da sprovedu sporazum, ali da su imali nesuglasice “oko modaliteta”.

Lajčak je istakao da Statut Zajednice srpskih opština predlaže “moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, i ne prelazi “crvene linije” strana koje su prethodno definisane”.

Naglasio je da pored ZSO, ima još dogovora koje bi valjalo sprovesti na terenu.

“Srbija takođe ima mnogo nerešenih obaveza iz sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono na šta su se dogovorili. Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja. Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima”, zaključio je Lajčak. 

Comments

Pročitaj još