• Početna>
  • Vesti>

Fon der Lajen: Beograd i Priština treba da pokažu spremnost za normalizaciju odnosa

Foto: Kim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani poručila da Beograd i Priština treba da pokažu spremnost na deeskalaciju.

Ursula fon der Lajen je rekla da žele da otvore tržište za investicije od 30 milijardi evra, a da će sve to biti moguće ako Beograd i Priština normalizuju odnose.

“Priština treba da formira ZSO, a Beograd da prihvati de fakto priznanje Kosova”, rekla je predsednica Evropske komisije.

Kako kaže, i Beograd i Priština treba da pokažu spremnost na deeskalaciju.

“Imamo novi investicioni plan i on funkcioniše veoma dobro. Ovaj plan ima potencijal da udvostruči vaš prihod u roku od jedne decenije. Ali tu ima još puno potencijala, i ako se za vas otvori evropsko tržište očekujemo zauzvrat da vi otvorite svoje granice za tržišta iz regiona. To bi moglo da uveća BDP zemalja Zapadnog Balkana za 10 odsto. Da bismo imali otvoreno tržište potrebno je sprovesti reforme, a sa njima dolaze i investicije. Svi ovi uspesi se mogu postići samo ako Kosovo i Srbija normalizuju odnose. To je krucijalno za obe strane, da sarađuju, i jedini način da napredujemo”, rekla je Fon der Lajenova.

Predsednica Evropske komisije osudila je događaje u Banjskoj.

“Osuđujem napad 24. septembra u Banjskoj, takav napad je neprihvatljiv, a izvršioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde”, poručila je Ursula fon der Lajen u Prištini.

Comments

Pročitaj još